Hírek

2006.02.21. 07:56

Újabb két madárinfluenzás hattyútetemet találtak

Budapest (MTI) - Újabb két, Nagybaracska térségében talált bütykös hattyú tetemében mutatták ki hétfõ reggelre a madárinfluenza jelenlétét. Azt, hogy a H5N1-es vírus okozta-e a madarak elhullását, az angliai laboratórium vizsgálata erõsítheti meg, vagy vetheti el - errõl Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Süth Miklós fõállatorvos számolt be újságíróknak, miután a Belügyminisztériumban részt vettek a megyei védelmi bizottsági elnökök országos munkaértekezletén.

Mórocz Zsolt

Az új fertõzések miatt nem kell új állategészségügyi zárlatot foganatosítani, mivel a két állattetemet - február 13-án - ugyanabból a térségbõl küldték be, ahol a korábbi madárinfluenzás hattyúkat találták - mondta a kormányfõ, hangsúlyozva, hogy a betegség továbbra sem terjedt át háziszárnyasokra.

rn

 Beszámolt arról, hogy az érintett településen a helyi állatorvosok, a polgármester és a lakosság jól oldották meg a feladatot. Mint mondta, a magyar és az európai szabályok alkalmasak arra, hogy senki ne szenvedjen gazdasági kárt az esetleges fertõzések miatt, dolgozhat a térségben mûködõ baromfivágóhíd és az ottani tojásokat is piacra lehet vinni. Ahol ennél nagyobb a gond, a tenyésztojás-termelésnél, ott kártalanítás lesz - fûzte hozzá a kormányfõ. Kérte, hogy a zárlattal összefüggõ kényelmetlenségeket mindenki viselje továbbra is türelemmel.

rn

A fõállatorvos elmondta, hogy a múlt héten Angliába kiküldött mintákról sem derült ki egyelõre, hogy a H5 vírustörzsnek az N1-es típusa található-e meg bennük. Jelezte, hogy az olvadás miatt a jég alól egyre több madártetem kerülhet még elõ.

rn

Újabb lehetséges gócpont nincs az országban, a hétvégén beküldött mintáknál is egy-egy, az ország különbözõ részeirõl származó madarakról van szó. A védõkörzet fenntartásának 21, illetve 30 napos idõintervallumát immár február 13-ától számolják - mondta Süth Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!