Hírek

2012.08.23. 05:00

Újra eladhatók a sírhelyek

Gyulafirátót - Az 1987 előtt megváltott sírhelyek bérleti joga lejárt, erről egy 13 éve módosított törvény rendelkezik, mondta a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató vezérigazgatója. Göttlinger Lászlót azért kerestük, mert a gyulafirátóti temetőben többeket megbotránkoztatott, hogy emiatt "felcímkézték" a sírköveket.

Gombás Gabriella

Már meghalni sem érdemes címmel, riportban számoltunk be arról, hogy a 75 esztendős gyulafirátóti  Véninger Józsefné a temetőben járva megbotránkozva látta, hogy a férje márványkeresztjét valaki "felcímkézte". A cédulán a temetőgondnokság figyelmezette az özvegyet - és még számos temetőlátogatót -, hogy a sírhelyek 25 évnél korábban kötött bérleti joga lejárt, meg kell azt újítani. Véningerné feltette a kérdést, hol fog ő nyugodni, és hol a 27 esztendeje elhunyt férje, ha nem tudja előteremteni a sír kiváltásához szükséges csaknem 40 ezer forintot? Erről és egyéb közérdekű "temetőkérdésről" Göttlinger Lászlóval, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató vezérigazgatójával beszélgettünk.

- Az 1987 előtt megváltott sírhelyek bérleti joga lejárt, erről a temetők rendjéről és a temetkezésről szóló 13 évvel ezelőtt módosított törvény rendelkezik. A jogszabály kötelező érvénnyel előírja a sírok fajtáit, és rendelkezik a sírok méretéről és lejárati idejéről is. A köztemetők tulajdonosa a veszprémi önkormányzat, amely a saját városi rendeletébe foglalta ezeket az előírásokat, szabályozza a sírhelyek megváltási díját és idejét is.
 


- Eszerint a temetőgondnokságnak nincs mérlegelési jogköre? Méltányosságot nem tud gyakorolni?

- A rendelet kötelező érvényűen vonatkozik mindazokra, akiknek bérleti joga van, vagy megszerezni kívánják bármelyik veszprémi temetőben. Kötelesek vagyunk a temetőtörvény és az önkormányzati rendelet értelmében eljárni. A sírhely bérlemény, amely a megváltási idő lejárta után, ha nem jelentkezik a hozzátartozó, újraértékesíthető. Nincs mérlegelési jogkörünk. Egyébként a kérdéses sírhelyet a temetőgondnokság már két éve megszüntethette volna, ezzel szemben türelemmel kérjük a temetőlátogatót, tegyen eleget lelkiismereti és kegyeleti kötelezettségeinek.

- Mi történik a földi maradványokkal, ha a hozzátartozó nem tudja kifizetni újabb 25 esztendőre a bérleti díjat?

- Az exhumált maradványok a temetőnek erre a célra kijelölt parcellájában a csonttárba (osszárium) kerülnek, vagy hamvasztásuk esetén a Vámosi úti hamvszóró parcellába, mindkét esetben a kegyeleti jogok gyakorlására alkalmas helyre kerülnek.

- Nem csak Véningerné nehezményezte a sírkövek felmatricázását.
 
- A jogszabályok értelmében az országos és a helyi lapokban kell tájékoztatni a lakosság a lejáró bérleti jogokról. Ezen túlmenően, hirdetménnyel és gesztust gyakorolván figyelemfelkeltő matricákkal is felhívtuk a temetőlátogatók figyelmét arra, tegyenek eleget törvényi kötelezettségüknek.

- Leginkább a matricák kegyeletsértő módon való elhelyezése verte ki a biztosítékot.
 
- A történtek tapasztalatain okulva, időszakosan bedolgozó külső munkatársainknak a jövőben nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy körültekintőbben helyezzék el a felhívásokat.

- Véningerné szerint ő sohasem bérelte a sírhelyet, a gyulafirátóti temetőt a falubeliek kerítették be, ők tartják karban a sírokat és a sírkertet.
 
- Az özvegy férje halálának időpontjában, az akkor érvényes tanácsi vb-rendelet alapján a sírhely tulajdonosa Veszprém város, és a köztemetők fenntartásáról, üzemeltetéséről is ő köteles gondoskodni, illetve a rendelet szabályozta a sírok méret szerinti besorolását, lejárati idejét is. A sírok karbantartása természetesen a sírhely megváltójának kegyeleti kötelezettsége. A temetők közterületein a fű kaszálása, a síkosságmentesítés, bozótírtás, stb. a temetőgondnokság feladata. Tavaly gyulafirátóti temető ravatalozó épülete új nyílászárókat kapott, 25 négyzetméter térkőburkolat készült, teljes külső- és belső festést hajtottunk végre csaknem 1,3 millió forint értékben. Lakossági kérésre kibetonozott urnakriptákat alakítottunk ki félmillió forintért, melyet ugyancsak társaságunk finanszírozott - szögezi le Göttlinger László.

A törvénykezés, tapasztalva az emberek egyre nehezedő anyagi körülményeit, kötelezte a területileg illetékes polgármesteri hivatalokat az úgynevezett közköltséges temetési rendszer bevezetésére, temetetlenül tehát ma Magyarországon senki nem marad pusztán nehéz anyagi körülményei miatt - áll a temetőgondnokság közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!