Hírek

2013.10.10. 07:38

Újraindult a busahalászat a Balatonon

Az idei év rendhagyó a balatoni halászok életében, októberben ugyanis immár harmadszor kezdték a busahalászatot. A szeptemberi leállást a halászati törvény módosítása indokolta.

Tremmer Tamás

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt.-nek, mint halgazdálkodásra jogosultnak kiemelt közfeladata a Balaton busaállományának gyérítése, aminek a tavaszi jégvesztét követően azonnal nekilátnak. Nyáron pár hétig önkéntes moratóriumot tartanak, hogy munkájukkal ne zavarják a balatoni idegenforgalmat. Idén azonban szeptemberben is leálltak, ennek okairól Füstös Gábor vezérigazgatót kérdeztük.

A busaállomány gyérítésének leghatékonyabb módszere a nagy szembőségű, ezáltal megfelelő szelektivitást biztosító nyakzó háló, aminek használatát a módosított halászati törvény nem engedélyezi, ezért a busahalászatot szeptember 1-gyel befejezték. Ugyanakkor a törvényben szerepel, hogy a halgazdálkodási hatóság az őshonos halállományt veszélyeztető, tájidegen, invazív halfajok állományának felmérésére, illetve az ellenük való védekezés – különösen az ökológiai célú, szelektív halászat – elvégzésére vagy elvégeztetésére kötelezheti a halgazdálkodásra jogosultat. Mi több, a hatóság a meghatározott cél érdekében a nyakzó háló tilalma alól is felmentést adhat.

Mindezek alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal október 1-től határozatban kötelezte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-t kiemelt közfeladatának, a busa halfaj nyakzó hálóval történő gyérítésének ellátására, ezért a busahalászatot október 1-gyel újrakezdték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!