Hírek

2017.03.30. 14:34

Ünnep lesz a kongresszus - "Én mindig mondtam, hogy a stand up egyházi műfaj"

Veszprém – Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2020. szeptember 13-a és 20-a között rendezik meg Budapesten, ennek szervező főtitkára Fábry Kornél atya, akinek életvidámságától, emberközeli igehirdetéseitől hangos az egyház, a jó értelemben.

Leitner Vera

– Én mindig mondtam, hogy a stand up egyházi műfaj – véli az atya, közismert nagybátyjára, a humorista Fábry Sándorra utalva. A hívei körében stílusa és lelkesedése miatt népszerű fiatal plébános tavaly vállalta el a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezési feladatait, ezekről is mesélt a veszprémi érdeklődőknek a Keresztény Értelmiségiek Veszprémi Csoportja által szervezett előadása alkalmával a Padányi iskolában.

Fotó: Pesthy Márton

– A pap ember, másokért – idézte a plébános II. János Pál pápa szavait, összefoglalva filozófiáját saját hivatásáról. Mint mondja, Erdő Péter bíboros hívta fel, hogy 2020-ban Magyarország szervezi az Eucharisztikus Kongresszust, ehhez kell egy titkárság és valaki, aki összefogja a szervezői munkálatokat.

Fotó: Pesthy Márton

– Ez nem egy budapesti eseménysorozat lesz, hanem egy nemzeti ügy. A konferencia legfőbb célja, hogy a katolikus hívek megerősödjenek a hitükben, s aztán az ebből származó misszionárius lelkülettel forduljanak a világ felé.

Fotó: Pesthy Márton

Fábry Kornél előadása során fotókkal, korabeli felvételekkel idézte fel a majd’ nyolcvan évvel ezelőtti, 1938-as kongresszust, melyet szintén Magyarországon rendeztek meg, s több százezres tömegeket vonzott a városba. A 2020-ra tervezett alkalom főbb eseményeként említette a nyitószentmisét elsőáldozási lehetőséggel, melyet országszerte megnyitnak az elsőáldozás előtt álló gyerekek számára, az addigra elkészülő Puskás-stadionban. A másik nagy esemény az eucharisztikus fáklyás körmenet lesz, a zárómisét pedig a Hősök terén tartják majd.

Fotó: Pesthy Márton

– A délelőttök folyamán plenáris ülésekre is sor kerül a Hungexpo területén, délutánonként kulturális és vallási programokra várjuk majd a résztvevőket. Ezekre szeretnénk az ország teljes területéről kulturális nevezetességeket, értékeket meghívni, hogy bemutathassuk őket az ideérkezők számára – mondta el az atya, s hozzáfűzte, a kongresszus ideje alatt tíz helyen szeretnénk ételt osztani, hogy ennek az ünnepnek a karitatív oldala is megjelenjen. A kongresszus fővédnökéül Áder János köztársasági elnököt kérték fel, aki örömmel állt az ügy mellé.

– A kongresszus megszervezéséhez szükségünk lesz missziós küldöttekre és önkéntesekre is, továbbá szeretnénk valamennyi egyházmegyét bekapcsolni az előkészületekbe.

Fotó: Pesthy Márton

Fábry Kornél atya másik szívügye a folyamatos szentiségimádás minél több közösségben történő elterjesztése. Mint mondja, ugyan a szentmise a keresztény hit egyik csúcsa, ám az oltári szentségimádás lehetőség az elcsendesedésre, meghitt együttlét Jézussal, mely képes megújulást hozni.

A Veszprémi főegyházmegyén belül Csernai Balázshoz, a tapolcai Nagyboldogasszony-templom kisegítő lelkészéhez, a Hittudományi Főiskola oktatójához fordulhatnak  hívek és az érdeklődők a kongresszussal kapcsolatos kérdéseikkel, segítő szándékukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!