Hírek

2017.09.03. 09:24

Sikerek és vidámság az úrkúti falunapon

ÚRKÚT - A példaértékű a hagyományőrzést, a sportsikereket és a falu jelentős fejlesztéseit emelte ki falunapi köszöntőjében Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke.

Penk Tímea

Színes programokkal várták a település vendégeit a hétvégén. A rendezvényen fellépet a nemzetiségi tánccsoport, az Orfeum Operett Musical Társulat, Varázs Tamás bűvész, Horváth Elemér hegedűművész és a Defekt Duó. A gyerekeket ügyességi játszóház, légvárak, kreatív foglalkozás, mesesátor, hennafestés, cukorágyú, körhinta és dodgem várta. A főzőversenyt a 4-es számú csapat halászléje és túrós csuszája nyerte.

Ovádi Péter ismét örömmel érkezett a településre, amelynek értékei közül kiemelte a sváb hagyományok magas szintű ápolását, a bányászati ünnepséget, valamint a sportsikereket: a futball mellett a női kézilabda csapatot. A választókerületi elnök elmondta, hogy egy éven belül jelentős fejlesztések valósultak meg a településen. Az óvoda felújításán és a csapadékvíz-elvezetésén kívül az iskola is megszépül.

Fülöp Zoltánné polgármester az esős időben is melengető érzéssel beszélt arról, hogy a település önkormányzata helyi kitüntetések alapításáról határozott, melyet a művészeti és alkotó munkában, turisztikai életben kiemelkedően hasznos munkát végző személyek kaphatnak, akik maradandó értékeket létrehozva öregbítik Úrkút hírnevét az ország határain belül és kívül. Elsőként a 78 esztendős Rostási József kapott Úrkút Községért kitüntetést, akinek érdemeit a polgármester ismertette.

- Józsi bácsi Úrkút történelmének hűséges kutatója. Sok éves, évtizedes kutató munkájának eredményeként 2008-ban elkészült az Úrkút története című könyv, bemutatva a település múltját, eredetét, történelmét, természeti, építési és nemzeti hagyományait, melyből német nyelvű kivonat is készült 2010-ben - mondta Fülöp Zoltánné, majd a kitüntetett jövő iránt érzett felelősségéről beszélt. Rostási József aktív tagja a Faluvédő és Kulturális Egyesületnek, valamint az Értéktár Bizottságnak.

Rostási József lapunknak elmondta, hogy nagyon örül az elismerésnek.

- Kutatok az érdemeim között, hogy hol találom a magyarázatát a kitüntetésnek, amelyet elsőként én kaphattam meg. Örömmel és tisztelettel fogadtam el - mondta a falu szülöttje, aki két gyermekkel és három unokával büszkélkedhet. Noha korát meghazudtolóan energikus és még jó humorral is meg van áldva, úgy véli, hogy lehetne még fittebb is.

- Igyekszem tartani magam, mind a fizikai, mind a szellemi munkában kiveszem a részem. Aki kertes házban lakik, az soha nem lehet munka nélkül - szögezte le Rostási József. Elmesélte, hogy télen éppen a járdájáról törte fel a jeget, hogy ne csússzon el senki a háza előtt, de éppen őt érte baleset, ezért most bottal jár. Bízik abban, hogy hamarosan teljesen rendbe jön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!