Hírek

2016.07.16. 17:40

Utat mutatnak, kapcsolatokat építenek

Nagyvázsony - A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület nemcsak helyben biztosít programokat a fiataloknak, hiszen idén is már több helyen jártak a világban. A hétvégén éppen Glasgow-ba utaztak.

Heffler Péter

A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület tizenkilenc éve próbál segíteni a hozzájuk forduló fiataloknak, hogy milyen utakon, milyen irányokba lenne érdemes elindulniuk az életben, elsősorban az önkéntességen keresztül. - Mi hiszünk az önkéntes munkában, mert ezzel egy közösséghez is tartozunk, önzetlenül segítünk másoknak, új emberi kapcsolatokat építünk, amit később tudunk kamatoztatni - vallja Kandikó Rita, az egyesület elnöke, aki szerint fontos a fiatalok motiválása, hogy vidéken is el tudják képzelni a jövőjüket. - A mai világban az interneten már nagyon sok minden elérhető és sok munkát online is el lehet végezni. Szeretnénk a társadalmi vállalkozások területén is tanulási lehetőséget biztosítani a fiataloknak - emelte ki Kandikó Rita.

Ebben a témában egyébként a közelmúltban nyújtottak be pályázatot, mely arra biztosítana lehetőséget, hogy az egyesület tagjai Dél-Amerikába utazhassanak és testközelből figyeljék meg, hogy ott miként működnek a helyi vállalkozások, míg az ottani szakembereket és önkénteseket pedig Nagyvázsonyban fogadnák viszonzásul.

Az egyesület a hozzájuk forduló fiataloknak segít abban,hogy milyen utakon érdemes elindulniuk az életben, elsősorban az önkéntességen keresztül

Az egyesületre amúgy is az állandó utazás jellemző, hiszen idén már jártak Innsbruckban, ahol nemzetközi képzésen vettek részt, és a kevesebb eséllyel élő fiatalok lehetőségeiről osztották meg tapasztalataikat és terveztek közös pályázatokat. A program során nyolc önkéntest fogadnak négy-négy országból. Így például júliusban a pálos kolostor romjai körül raklapokból építenek padokat, asztalokat, tűzrakó helyet. Szeptemberben a nagyvázsonyi Séd partján szeretnének padokat építeni, illetve egy híd építését is tervezik, míg az advent időszakában kézművesdélutánokat szerveznek.

Az egyesület idei programjait hosszasan lehet még sorolni, hiszen februárban a nagyvázsonyi IKSZT-vel és a Herman Ottó Intézettel közösen szerveztek műhelynapot, amelyen több mint százan vettek részt. Továbbá segítettek az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnek a helyi fejlesztési stratégia elkészítésében az ifjúsági munka területén. Március elején az egyesület Palermóba küldhetett öt fiatalt egy nemzetközi ifjúsági csereprogram keretében, majd áprilisban patakmeder-tisztítást vállaltak, melyet hét településsel közösen szerveztek a Nagyvázsonytól Monostorapátiig húzódó szakaszon. Májusban a helyi roma nemzetiségi önkormányzattal, az általános iskolával és az idei évben a Veszprémi Civil Házzal közösen ötödik alkalommal szervezték meg a Roma napokat az iskolában. Még a június is mozgalmas volt számukra, hiszen nemcsak hogy nyolc önkéntes érkezett hozzájuk három hétre, de az egyesület elköltözött régi-új helyére, a Reményi Antal Rendezvényházba.

Az igencsak szorgosnak mondható első félév után sem tervez leállást Kandikó Rita, sőt! - Még júniusban részt vettem Franciaországban egy előkészítő találkozón, ahol egy nagyon izgalmas program alapköveit raktuk le, amiben két évig fogunk együtt dolgozni. A program keretében fiataloknak fogunk segíteni videó-önéletrajz és e-portfolió elkészítésében, ezzel szeretnénk megkönnyíteni a munkába állásukat - osztotta meg az elnök, majd kitért a közeljövőt érintő programokra is. - Júliusban Glasgow-ba utazunk tíz fiatallal és két kísérővel egy nemzetközi ifjúsági cserére, ahol a FITTebb Eurrópáért címet viselő sportos táborban veszünk részt. Hazaérkezésünket követően a Művészetek völgyében leszünk a Teremtésudvar egyik társszervezője, ahol július 27-én az önkéntesség napját tartjuk. Ide olyan önkénteseket hívunk, akik egy hónapot, vagy akár egy évet voltak külföldön önkéntes szolgálatban és szeretnék megosztani másokkal az élményeiket. Többek között arról mesélnek majd, milyen egy évig egy finn lovasiskolában, egy finn kisvárosi ifjúsági házban élni a mindennapokat, de hallhatunk arról is történeteket, hogy például milyen egy hónapig Innsbruckban a hegyekben játszóteret építeni. Ezenfelül július utolsó napjaiban a Kinizsi-napokon mi is segítjük önkéntes munkánkkal a programot, míg augusztus első hetében nyolc fiatalunk Lugóba, Spanyolországba utazik egy nemzetközi ifjúsági cserére, ahol az egészséges életmód lesz a téma. Szeptember elején hat ifjúságsegítőt küldünk Palermóba egy képzésre, ahol a mentorokat készítik fel az önkéntesek segítésére olasz, francia, vietnámi, kenyai, nepáli és magyar mentorok. Ennek keretében mi is küldhetünk 2017-ben hat hónapra egy-egy magyar fiatalt Nepálba és Kenyába, illetve mi is fogadhatunk Nagyvázsonyban nepáli és kenyai fiatalt - tette még hozzá Kandikó Rita, aki elárulta, hogy egyesületük jelenleg is jelentkezőket vár egyéves finnországi önkéntes munkára egy zeneiskolába, illetve egy lovasiskolába, valamint Olaszországba, ahol fogyatékkal élőkön szeretnének segíteni.

A jelenleg tizenöt önkéntessel működő egyesület tehát szinte a világ bármely pontjára képes és szeretne is eljutni, mégis az egyik fő feladatuknak a helyi közösségi tér működtetését tartja, amit csak Teleháznak hívnak. Ide a gyerekek, fiatalok minden hétköznap 14-20 óra között mehetnek beszélgethetni, játszani, pihenni. Ahogy Kandikó Rita fogalmaz: nélkülük nem működne a hely .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!