Hírek

2016.04.01. 09:26

Úton a Csillagbusz

Veszprém – Megelevenedett egy mese a gyermekek számára, akik egy valódi Csillagbuszon tanulhattak az autizmusról. A rendezvényt és a kapcsolódó kiadvány megjelenését a Naplót is kiadó Pannon Lapok Társasága (PLT) Kiadói Kft. támogatja.

Kutasi Zsófia

Az integrált intézményekbe járó, autizmussal élő gyermekek társainak érzékenyítése, szemléletformálása, a kirekesztés, kiközösítés csökkentése, a megértésre és elfogadásra nevelés a célja a veszprémi AutiSpektrum Egyesület által készített Csillagbusz című könyvnek, melynek megjelenését a PLT támogatta.

A könyv bemutatója kapcsán egy valódi Csillagbusz  járta április 1-jén a veszprémi általános iskolákat, az intézmények nagy részéhez eljuttatva egy-egy könyvet. A program ötletgazdája Hadanich Dalma, a PLT marketingvezetője, aki elmondta, fontos a nemes ügyek felkarolása, támogatása. – Nagy öröm a PLT számára, hogy médiatámogatóként bekapcsolódhatott a könyv kiadásába, örültünk az egyesület megkeresésének, hogy ezt a szép és nemes célt támogassuk.

A marketinges csapat találta ki, hogy a Csillagbuszt élőben is hozzuk el a gyerekekhez, egy buszt feldekoráltunk, ebben kaptak helyet az érzékenyítő tréningek, melyeknek célja, hogy a gyerekekhez közel hozzák az autizmus világát – nyilatkozta Hadanich Dalma.

Az autizmus világnapját világszerte április 2-án tartják 2007 óta.

– Az autizmus világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élőkre, valamint, hogy az emberek reális információkhoz jussanak és hiteles képet kapjanak a témáról – nyilatkozta Brokés Judit, az AutiSpektrum Egyesület elnöke. Kiemelte, az autizmus nem betegség, hanem állapot, genetikai és környezeti hatások által kialakult fogyatékossági forma.

Hámori Andrea érintett szülőként elmondta, az egyik legnagyobb kihívást azt jelenti, hogy az autizmusnak nincsenek külső tünetei, hanem a viselkedésben nyilvánul meg a másság, elsősorban a szo-ciális kapcsolatok, kommunikáció, érzelmek kifejezésének területén.

Stefanik Krisztina, a Csillagbusz című könyv írója Integráció és autizmus. Lehetséges? címmel tartott előadást a megyei könyvtárban. Szólt az autizmus specifikus támogatásának fontosságáról az iskolákban, kiemelte, ezen a téren az integráció nem szakmai, hanem emberi jogi kérdés. A kiadványt és az egyesület munkáját méltatta Brányi Mária veszprémi alpolgármester, valamint Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Magyar Zita, a Klik elnökhelyettese pedig a sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának intézményi hátteréről beszélt. Április 2-án, az autizmus világnapján 15 óra 30 perctől a Hangvillában gyermekműsorokkal várják a szervezők az érdeklődőket, 19 órától pedig kék lufis felvonulás lesz a Hangvillától a polgármesteri hivatalig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!