Hírek

2013.02.15. 11:41

Vádemelés a berhidai rabszolgatartók ügyében

A Veszprémi Járási Ügyészség a napokban vádat emelt több berhidai személy ellen; az elmúlt évek egyik legkiterjedtebb ügyében a vádlottak terhére számos bűncselekményt rónak.

Halmos György

Dr. Gulyás Ildikó, a megyei főügyészség szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a vádhatóság a bűncselekmények többségével négy személyt vádol - akik közül három egymással rokoni kapcsolatban áll. (Az ügynek egyébként öt terheltje van.)

A vádiratban többek között tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére üzletszerűen elkövetett kerítés bűntette, személyi szabadság megsértésének bűntette, aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette, de sikkasztás, csalás, rablás, zsarolás is szerepel.

A vádirat szerint a bűncselekményeket 2004 és 2010 között követték el a vádlottak, jellemzően családjuktól elszakadt fiatalok, szegény sorsú, hátrányos szociális helyzetű vagy rossz egészségi állapotú emberek sérelmére.

Két vádlott esetében a bűncselekmények elkövetésének körülményeit jellemzi, hogy nehéz helyzetben lévő, hajléktalan, szorosabb családi kapcsolatokkal nem rendelkező személyeket fogadtak be, akikkel szembeni viselkedésük rövid időn belül megváltozott. Agresszíven kezelték, fenyegették, megalázták, több esetben bántalmazták őket. Szállásukat egy elhanyagolt melléképületben alakították ki, étkezésüket pedig csak a létfenntartáshoz szükséges minimális mértékben biztosították, de előfordult, hogy az ételt büntetésből két-három napra meg is vonták tőlük.

A kiszolgáltatottá vált sértetteket a ház körül, az általuk működtetett szórakozóhelyeken, illetve cégükben ingyenesen dolgoztatták, de lányok futtatásával is foglalkoztak, őket prostitúcióra kényszerítették. Előfordult továbbá, hogy a sértettekkel köttettek közüzemi szerződéseket, vetettek fel hitelt.

A sértettek engedély nélkül szabadon nem mozoghattak, őket ellenőrzés alatt tartották. Előfordult olyan, hogy a sértettet a másik sértettel verették meg, vagy egymás előtt alázták meg őket. Több olyan eset is történt, amikor a prostitúcióra kényszerített lányoknak szerelmet kellett színlelniük, házasságot kellett ígérniük a vádlottak által meghatározott férfiaknak, hogy azok pénzét megszerezhessék. Volt olyan hiszékeny férfi, akit a legváltozatosabb indokokkal fosztottak meg pénzétől, a neki házasságot ígérő lányról elhitették vele, hogy állapotos, és vizsgálatokra, babakocsira, kórházi kezelésre, eljegyzési költségekre, gyűrűre kértek tőle pénzt.

A vádirat több vagyon elleni bűncselekményt is a vádlottak terhére ró, így több esetben különböző ígéretekkel szerezték meg a sértettek ingatlanait, értéktárgyait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!