Hírek

2013.05.23. 14:55

Vádemelés állatkínzás miatt

A Veszprémi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy Bakonyoszlop melletti lovardát bérlő személlyel szemben, aki a területen már évek óta tartott lovakat.

Halmos György

A megyei főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint az állatok tartása tavaly októberben már az alapvető követelményeknek sem felelt meg, takarmányozásuk minőségileg és mennyiségileg hiányos volt, a vádlott napi háromszori itatásukról nem gondoskodott, rendszeres ápolásukat sem biztosította.

Dr. Gulyás Ildikó közölte: mindez azt eredményezte, hogy tavaly októberben az ingatlanon tartott kilenc ló közül az egyik elpusztult. A vádlott a lesoványodott, kiszáradt, elfeküdt állatról nem gondoskodott, a szenvedő állat elaltatása iránt sem intézkedett – tette hozzá.

A lovardánál észlelt tartási körülmények miatt a nyomozó hatóság a megmaradt nyolc lovat lefoglalta, azok ellátását a területileg illetékes állategészségügyi szolgálat folyamatosan ellenőrizte. A szóvivő megjegyezte: az állatok gondozásával megbízott személy április 3-án arról értesítette a hatósági állatorvost, hogy az egyik ló nem tud felállni, és az állatok takarmányozása sem megfelelő.

Az illetékes állategészségügyi hivatal másnap felszólította a vádlottat, hogy az állatok ellátásáról, a beteg állat orvosi kezeléséről gondoskodjon, de erre nem került sor, s a beteg állat néhány nap múlva elpusztult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!