Hírek

2009.05.25. 02:29

Válság vagy váltság?

Veszprém - Válság? Váltság! témával hirdetett missziónapot a nyugati (dunántúli) evangélikus egyházkerület. A veszprémi rendezvényre Kőszegtől Nagykanizsáig, Oroszlánytól Siófokig érkeztek vendégek.

Balla Emőke

A Magyarországi Evangélikus Egyház három kerülete egy napon szervezett missziói napot, Nyíregyháza és Kondoros mellett Veszprémben, a nyugati (dunántúli) kerület napjáért a helyi gyülekezet volt felelős. 

A városi művelődési központban Porga Gyula alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a keresztény egyházak, köztük a protestánsok társadalmat formáló szerepét. Isó Dorottya veszprémi lelkész evangelizációjában arra mutatott rá, hogy bármilyen szorongattatás és válság sem veheti el tőlünk a váltságot. Minden mulandó, rendszerek, történelmi időszakok, mi mégsem rendülünk meg, mert Krisztusra építjük életünket, aki állandó.

Válságban az ember? címmel Koczinszky Éva irodalomtudós beszélt a krízisről, vallott személyes hitéről, Czakó Gábor író Válságban a társadalom? című előadásában a mai problémákat vette sorra: a mértéktelenséget, a korlátlan növekedést, a szórakoztatóipar, a giccs eluralkodását, a pénz mindenekfelettiségét, a személytelenséget, ma minden áruba bocsátható, önmagunkat is eladjuk. A válságnak nincs más megoldása, csak az, ha visszatérünk Istenhez. 

Ittzés János,
a nyugati (dunántúli) egyházkerület püspöke Válságban az egyház? címmel tartott előadást. Három nyomasztó folyamatra hívta fel a figyelmet: a szekularizációra - az ember kiiktatja életéből Istent -, az értékváltásra - bizonytalanná lettek dolgaink, Isten akarata is relatívvá lesz - és az individualizálódásra - amikor elhittük, hogy a vallás magánügy. 

Az egyház Krisztus teste; lényege, esszenciája a feltámadott Krisztus, Ő soha nem kerülhet válságba. Válságban van az ember, te meg én, az egyházon azonban semmi nem vesz erőt, az egyház mindig megmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!