Hírek

2016.04.19. 08:58

XXIV. Szent György-hegyi Napok: Van mit ünnepelni

Szent György-hegy - Az egészséges és minőségi hazai termékek iránt egyre nagyobb a kereslet, közös felelősségünk, hogy a hungarikumok elfoglalják méltó helyüket a nemzetközi piacon is.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a XXIV. Szent György-hegyi Napok programsorozatának keddi megnyitóján dr. Szabó Balázs, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti és társadalmi kapcsolatok főosztályának főosztályvezetője. Mint a gazdák munkáját méltatva elmondta, a Szent György-hegyi Napok a kormányzat, a borrendi mozgalom és a helyi szereplők összefogásának szép példája. Elsősorban a szőlész, borász társadalomnak köszönhető, hogy ma itt tart a szőlő és bor ágazat. Reményei szerint a borászathoz a gasztronómia is felzárkózhat ebben is segíthet a Szent György-hegyi Napok ínyencrandevúja.

Fenyvesi Zoltán és Szabó Balázs koccint a magyar borral. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A nemzetközi eredmények optimizmusra adnak okot, a szőlészeti borászati szférában ma a termőterülete fokozatos bővülése jellemző ez az eredményekben is megmutatkozik. A tavalyi évben 73 milliárdos volt az ágazat kibocsátása ez közel 40 százalékos emelkedést jelent – mondta. A rendezvény fővédnöke, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter üzenetét Knollmajer Ferenc, a hegyközség elnöke olvasta fel. A miniszter szerint van mit ünnepelnünk, borvidékeink messze földön híresek. A magyar borászat a minőségi korszakváltás időszakát éli. Tavaly a szüret kedvezően alakult, évről évre egyre kevesebb bor jön hazánkba külföldről és egyre többet tudunk exportálni. Tavaly a vásárlók 92 százaléka magyar bort vásárolt.

A Szent György-hegyi Napok eseményei a hegy körüli településeken rendezik az önkormányzatok a hegyközséggel. A programok ma zarándokúttal folytatódnak a hegyen a kápolnák megtekintése mellett. Csütörtökön ínyencrandevún találkoznak a bort és gasztronómiai különlegességeket kedvelők, pénteken szakmai konferenciát tartanak és a borverseny eredményeit hirdetik ki. Szombaton a borutakat járják be az érdeklődők, majd vasárnap délelőtt a Lengyel kápolnához vonulnak fel borászok, huszárok, fúvósok, borlovagrendek, táncosok szentmisére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!