Hírek

2013.05.02. 13:26

Védelmet élvez az ürge

A szikes puszták kivételével mindenféle hazai élőhely megtalálható a megyében, ennek megfelelően nagyon változatos a megye állatvilága. Ebből szemezgettünk.

Tremmer Tamás

A megyében nagyon sokféle élőhely megtalálható, ennek következtében nagyon változatos az állatvilágunk is. Van nagyobb folyón, mint például a Marcal, vannak kisalföldi, hegyvidéki területeink. Jellemzőek a hegylábi területek, amilyen a katonai lőtér – ez ekkora kiterjedésben lévő élőhelyként kifejezetten unikálisnak mondható. Aztán itt van a Balaton, amelyről ugyancsak nem szabad megfeledkezni, mondta el lapunknak Szinai Péter Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

Nagyon színes a madárvilágunk, elsősorban az erdei életközösségek a Bakonyban. Vannak köztük olyan fajok, amelyek a Dunántúlon máshol csak nagyon ritkán fordulnak elő, mint például a fehérhátú fakopáncs a Magas-Bakonyban, illetve a kis légykapó.

(Fotó: Gyurom János)

A ragadozó madarak közül jellemző a vándorsólyom, tekintettel arra, hogy ez egy sziklai fészkelő faj, s hát a megye nagyon gazdag sziklafalakban, ahol abszolút megtalálja az életfeltételeit, ezért több helyen előfordul. A faj érdekessége, hogy Magyarországról korábban kipusztult, s mintegy húsz éve telepedett vissza. Megyénkben nagyon jól érzi magát, ezt bizonyítja, hogy az állománya terjedőben van.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Az emlősök körében non plus ultra, ezért mindenképpen ki kell emelni: az ürge. Az országban Veszprém megye rendelkezik a legnagyobb ürgeállománnyal. Miközben máshol csökkenő a számuk, nálunk szépen növekszik, akár új helyeken is megtalálható a faj. Pár hónappal ezelőtt módosították a védett fajokról szóló rendeletet, az országosan csökkenő egyedszám miatt ebben már fokozott védelmet kapott.

A Bakony gazdag a barlangokban is, amelyek optimális szülőkolóniák és telelőhelyek a denevérfajok számára. Ezek között több különlegességgel is rendelkezünk, mint például a piszedenevér, a nagy patkósorrú denevér, és az északi denevér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!