Hírek

2015.04.08. 10:16

Végelszámolás alatt álló cégből vettek ki milliókat - Futhatnak a pénzük után a hoppon maradt hitelezők?

Veszprém - Csődbűncselekmény bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy 45 és egy 50 éves férfival szemben, akik egy végelszámolás, majd felszámolás alá került, pápai címre bejegyzett kft. vagyonát színlelt kölcsönügyletekkel csökkentették, a cég pénzét eltüntették.

Kovács Erika

A vádlottak tevékenységükkel a cég fizetésképtelenségét idézték elő, és ezzel mintegy 75 millió forintos hitelezői igény kielégítését hiúsították meg – közölte Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője.

A vádirat szerint a két elkövető 2008 szeptemberében egymást váltotta a kft. ügyvezetői posztján, melynek házipénztárát az ügyvezetői tisztségének megszűnése után is a 45 éves vádlott kezelte. A férfi közvetlenül a cég végelszámolásának elrendelése előtt, és az alatt is jelentős összegeket vett fel a kft. bankszámlájáról, amelyeket előbb a házipénztárban helyezett el, majd onnan színlelt kölcsönök útján a másik elkövetőhöz juttatott. A színlelt kölcsönszerződéseket a cég képviseletében előbb a 45 éves férfi, majd az ügyvezetőváltást követően társa írta alá. Így az utóbbi esetben kölcsönadóként és kölcsönvevőként is ugyanaz a személy jegyezte a szerződést. A pénz útja ezzel nem ért véget. Az új ügyvezető ugyanis tulajdonosa volt egy az Egyesült Államokban bejegyzett részvénytársaságnak, és a magyarországi kft. bankszámláiról felvett pénzösszegeket 2008 novemberében és decemberében – szintén színlelt módon, fedezet és biztosíték nélkül – a külföldön bejegyzett cégének adta kölcsön. A kft. felszámolási eljárásakor az amerikai társaság ugyan elismerte tartozását a felszámoló előtt, de a pénzt nem fizette vissza, képviseletében pedig ekkor már egy szerb férfi járt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!