Hírek

2011.06.30. 05:57

Végigjárták a vastagbelet

Veszprém - Az érdeklődők akár meg is érinthették az óriási, rákos vastagbél-polipokat, a betegség megelőzését célzó akcióban.

Tiger Szabolcs

- Évente 8-9 ezer új megbetegedés és évi 5 ezer haláleset kapcsolható a vastagbélrákoz Magyarországon - mondta el lapunknak Borbély Imre, a Meggyógyulhatsz Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért egyesület munkatársa, akik szerdán egy óriási vastagbelet modellező installációval kívánták felhívni a figyelmet a betegségre. 

- Minden huszadik magyar érintett benne és az európai összehasonlításban a magyar nők első, a férfiak második helyen állnak mind az előfordulás, mind a halálozási adatok terén.
 


- A statisztikát csak akkor tudjuk javítani, ha sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, az embereket tájékoztatni kell mind a betegséggel, mint a kezelésekkel kapcsolatban. Épp ezért alapítványunk együttműködve az Európai Vastagbél Szervezettel országos túrára indult. Ebben az installációban Polip Polgármester vezetésével az érdeklődők végigsétálhatnak a bélszakaszon, ahol lépésről lépésre megfigyelhető a rák kialakulása.

Ez 10-15 évet is igénybe vehet és szinte a legvégéig tünetmentes. Ma már kapható a patikákban egy önellenőrző teszt, amely kimutatja a székletben lévő vért és annak lehetséges okozóit. Ha már kialakultak a polipok - melyek jó vagy rosszindulatúak is lehetnek - mindenképp félévente szűrésre kell járni és ezeket a polipokat le kell szedetni. - Az egészséges étkezés és a sok mozgás csökkenti a rizikót, ám ez sem százszázalékos biztosíték - figyelmeztetett Borbély Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!