Hírek

2013.03.17. 13:04

Végre kiszabadult a megye a hófogságból

Több napos megfeszített küzdelem után szombaton kora estére végre felszabadult a megye, megszűnt a legutolsó útzár is, vasárnap délelőtt pedig már Felsőperepuszta és Páliháláspuszta kapuja is kinyílott.

Tremmer Tamás

A meteorológiai szolgálat előre figyelmeztetett, sokan mégsem gondolták komolyan, hogy március közepén lehet még tél. Aztán rá kellett döbbenni, a tavasz még várat magára, s minden erőt összeszedve a tél tábornok támadásait kell visszaverni. Nem akármilyen csata volt ez a pár napos ütközet

A csütörtök reggel kezdődött folyamatos havazás és az orkán erejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások következtében a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent. Az erős szél egyre nagyobb torlaszokat épített, ezért hamar megbénult a fél ország, s benne Veszprém megye közlekedése.

A hómaróknak még vasárnap is bőven volt dolguk, de elzárt település már nem volt a megyében (Fotó: Penovác Károly)

A kritikussá vált helyzet miatt megyénkben több főúton - 82-es, 83-as - a kamionforgalmat leállították. Mivel nem szűnt a havazás, s a szél ereje sem hagyott alább, a helyzet súlyosbodott, estére már több út is járhatatlanná vált megyeszerte. A két, Bakonyon átvezető főutat már nem csak a teherautók elől zárták le, de leállították a forgalmat a 8-as út Veszprém és Székesfehérvár között szakaszán is. Több kisebb települést elzárt a hó a külvilágtól, de a rendőrség lezárta a Veszprém, Várpalota és Pápa városokból kivezető utakat is.

A helyzet péntek hajnalra súlyosbodott. A korábban lezárt útszakaszok feloldására esély sem volt, mi több, újabb mellékutak váltak járhatatlanná. Ezzel párhuzamosan nőtt az elzárt települések száma a megyében. Hiába folytatott emberfeletti munkát a közútkezelő, alig bontották el az egyik hófalat, máris egy új keletkezett. Megyénkben pénteken délelőtt immár 17 úton volt érvényben teljes útzár, Sümegprágától Szápárig, Pécselytől Lovászpatonáig szinte az egész megye területén találhattunk lezárt útszakaszokat, Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla és Káptalantóti településeket pedig elzárta a hó.

A hatékony munkavégzés feltételei péntek délutánra teremtődtek meg, amikor végre az egész megyében elállt a havazás, valamint fokozatosan csökkent a szél ereje. A megfeszített munka eredményeként „kinyitották” a három várost, csökkent, illetve változott a forgalom elől lezárt utak, valamint az elzárt települések száma. Ez a változás érthető, hiszen ha a közútkezelő az egyik helyszínre összpontosított, a másik helyszínen azonnal hótorlasz épült.

Szombaton délelőtt már „csak” Barnag, Lovászpatona, Nagydém, Lókút, Felsőperepuszta, Páliháláspuszta voltak elzárva a külvilágtól. A többi utat járhatóvá tették, még ha néha csak egy nyom volt is szabad. Ekkor már mindössze a Tapolca – Veszprém közötti útvonal volt járhatatlan, ide hómarókat vezényelt a közútkezelő. Különösen a Nagyvázsony – Pula közötti szakaszon kínlódtak sokat. Délután négy órakor a megyében - Felsőperepuszta és Páliháláspuszta kivételével - már nem volt elzárt település, 17 óra után pedig Veszprém és Tapolca között is megindulhatott a forgalom. Késő estére a két puszta is megközelíthetővé vált közúton. Vasárnapra délutánra a megyében egyedül a Nagyvázsonyt Vigántpetend összekötő mellékút maradt járhatatlan.

Erre a szakaszra első körben hóekéket vezényeltek, de a hófal kifogott rajtuk. Ezt követően indították a hómarókat, amelyek, ha lassan is, de lebontották a torlaszokat. Vasárnap délután három óra után ezt a szakaszt is „készre” jelenthették. A megye végre fellélegezhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!