Hírek

2013.05.10. 14:23

Végső búcsú a tábornoktól

Katonai tiszteletadással búcsúztak a nyolcvannégy esztendős korában elhunyt Sebők János nyugállományú vezérőrnagytól, az új temetőben pénteken kora délután.

Szijártó János

Amint a búcsúztatóban elhangzott, Sebők János Mezőszentgyörgyön született, 1929. október 8-án. Katonai pályafutását, 1951-ben kezdte a Kossuth Lajos Tüzértiszti Iskolán. 1957-ben a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián tanult, majd a Leningrádi Tüzér Akadémián. 1963-ban helyezték Tapolcára az akkor alakuló 5. Harcászati Hadműveleti Rakétadandár törzsfőnöki beosztásába.

Katonai beosztása ellátása mellett elvégezte a Vezérkari Akadémiát is. 1978 és 1989 között Tapolca helyőrség parancsnokaként intenzíven bekapcsolódott a város és vonzáskörzetének életébe, elősegítette a környék infrastrukturális fejlődését. Két alkalommal választották meg országgyűlési képviselőnek. 1989-ben benyújtotta a szovjet csapatok kivonására vonatkozó határozattervezetet, amelyet az Országgyűlés elfogadott.

Utolsó útjára kísérték pénteken Tapolcán Sebők János vezérőrnagyot (Fotó: Szijártó János)

A Magyar Hadtudományi Társaság és a Nyugállományú Tábornokok és Tengernagyok Nemzetközi Konzultatív Szervezetének tagjaként végzett munkája elismeréseként 1995-ben A Hadtudományért „Pro Militum Artibus” kitüntető címet kapott. A Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület javaslatára, 2009. augusztus 3-án 80. születésnapja alkalmából a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki.

Utolsó útjára családja mellett elkísérték a katonatársak, barátok, a honvédség képvielői, illetve a helyi tisztségviselők közül is többen. A végső búcsút a díszsortűz és az aknavető eldördülése jelentette számára.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!