Hírek

2014.07.12. 13:05

Végvári harcok a Csobáncnál

Gyulakeszi - Tizenegyedik alkalommal rendezték meg hazánk legnagyobb volumenű végvári seregszemléjét a hétvégén, több száz talpas és lovas vitéz részvételével, hatalmas érdeklődés mellett a Csobánc lábánál.

Szijártó János

Látványos toborzóval vette kezdetét a Gyulaffy Napok a Csobáncért néven ismertté vált programsorozat a tapolcai Szentháromság téren pénteken. A hagyományőrző bandériumok és táncosok közreműködésével megtartott toborzó után az események Gyulaffy László egykori várkapitány szobránál tiszteletadással folytatódtak Gyulakesziben. Az érdeklődőket koncertek, színpadi programok várták, és a közben lezúduló eső sem szegte kedvét a vitézeknek.Szombaton középkori főzőversennyel indult a nap.

Hangodi László (balra), a házigazda Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium hadnagya vezette fel a talpas vitézeket

A vendégeket borkóstoló, állatsimogató, lovaglás, lovaskocsizás, íjászat, vitézi próba, apródavatás, játszóház, kézműves foglalkozás várta. A koradélutáni nagy seregszemlére szép számú érdeklődő volt kíváncsi. Ekkor vonultak fel, illetve mutatkoztak be a hagyományőrző csapatok. A vitézek felsorakozása után a nagyközönséget a megyebeli várkapitányok nevében Balassa Balázs szigligeti polgármester és várkapitány köszöntötte a vásártéren. Beszédében a hagyományőrzés fontosságáról szólt, amely napjainkban sokak örömére reneszánszát éli. Nyilván ebben a mostani és a hozzá hasonló színvonalas végvári események hatása is erőteljesen nyomon követhető. A rendezvényt házigazda és főszervező Csobánc várának kapitánya, Németh Gyula nyitotta meg. Hangsúlyozta, legfőbb célkitűzésük a dicső múltú vár romjainak megmentése, állagmegóvása, rekonstrukciója és teljes körű feltárása. A Gyulaffy Napok Csobáncért programból befolyt összeget is a munkálatokra fordítják.

Rengeteg jó program követte egymást innentől kezdve, ahol bárki megtalálhatta a kedvére valót, hiszen izgalmas és látványos műsorral is bemutatkoznak az ország különböző pontjairól érkező végvári hagyományőrző csapatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!