Hírek

2009.01.12. 03:28

Véleménycsere Leader-ügyben

<b>Devecser</b> - Nem született semmilyen új megállapodás a Somló környéki Leader-közösségek szombati egyeztető fórumán.

Győrffy Árpád

Mint lapunkban olvashatták, a hét elején zárult le az a per, amelyet a Somló-Marcalmente-Bakonyalja csoport indított a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egyik határozata miatt. 

Az ítélet eredményeként kialakult helyzetről dr. Forgács Barnabás, az FVM illetékes szakállamtitkára hívott össze egyeztető megbeszélést a felperesek és a másik érintett közösség, a Gemara SK elnökségének részvételével. 

Mivel az államtitkár többszö-ri telefonos megkeresésünkre sem reagált, a Somló-Marcalmente-Bakonyalja közösség elnökétől kértünk tájékoztatást. Menyhárt Tibor elmondta, a bevezetőben a szakállamtitkár röviden ismertette a tárca álláspontját. 

Az új eljárás kapcsán az ítéletre utalva kihangsúlyozta, hogy a megismételt eljárásban a kettős kötődésű települések helyének meghatározásánál elsődleges szempontként kell figyelembe venni az érintett önkormányzatok álláspontját.

Bár az ítélet közvetlenül csak az egyik közösséggel kapcsolatos határozatot helyezte hatályon kívül, de az új eljárás a települések esetleges átsorolása miatt ugyanúgy érintheti a másik közösséget is - idézte fel az államtitkár szavait Menyhárt Tibor. 

A fórumon a két közösség vezetője kifejtette véleményét a kialakult helyzetről. Somogyi Márta, a Gemara SK elnöke a jelenlegi helyzet, illetve illetékességi területek fenntartását tartaná a legjobb megoldásnak. 

Menyhárt Tibor arra kérte az államtitkárt, hogy az új eljárásnál az uniós és a hazai szabályozás szerint, a bírósági ítéletben foglalt iránymutatásnak megfelelően járjanak el. 

Mindannyian egyetértettek abban, hogy az új eljárás nem hozhatja rosszabb helyzetbe a térségben élőket, ott működő szervezeteket. Így például az ország más részén élőkhöz hasonlóan részt vehetnek a most is zajló pályázatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!