Hírek

2017.08.09. 18:55

Véradó betyárok a zirci pusztán

ZIRC - Első alkalommal hirdetett a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete betyáros véradást.

Kelemen Gábor

Úgy látszik, kifogyhatatlan az ötletek tárháza a területi szervezetnél: volt már nem egyszer retro véradás - sörrel, virslivel -, télen disznótoros véradást hirdettek meg, most pedig Zirc egyik kiemelt rendezvényének sokarcúságához járultak hozzá: a tizenkilencedik életévébe lépő Bakonyi Betyárnap szombati napján délután kettőtől este hét óráig várták a véradókat a "pusztán" felállított sátorban.

Zirc városa egyébként úttörőnek számít ebből a szempontból, hiszen a Zirci Buli volt az első olyan rendezvény az országban, melyen a vöröskereszt szabadtéri véradást szervezett több mint tizenöt évvel ezelőtt. A karikás ostorok pattogásától hangos, lassan két évtizedes múltra visszatekintő Betyártalálkozón azonban még nem volt példa hasonlóra, így a kezdeményezés egyedinek számít.

Kánikula ide, kánikula oda, nagy nyüzsgés volt a fehér sátor körül, melynek felállításában a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság volt a vöröskereszt segítségére. Az önkéntesek egy tál bográcsgulyással és jó hideg sörrel várták azokat, akik a szórakoztató program közepette ismeretlen embertársaik segítségére siettek. Magyar Lászlóné területi vezető és Csombor Mariann önkéntes, a betyáros véradás főszervezőinek arcára kiült az öröm a koraesti órákban, hiszen kereken ötven véradót regisztráltak.

Véradók - Györffy György, Schilt Gábor Antal, Csizmadia Géza (főbetyár) - a "pusztán" felállított sátorban
Fotó: Kelemen Gábor

A betyárok táborából Csizmadia Géza főbetyár, a műsor vezetője mutatott jó példát, aki előbb a színpadon népszerűsítette a társadalmi akciót, majd korhű viseletében a tettek mezejére lépett.

Szombat este a véradó akciót lebonyolító teljes kollektívát - így a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének és az OVSZ Veszprémi Vérellátónak a tagjait is - "Csárdabéli Szépasszonnyá" avatták a Bakonyi Betyárnapok szervezői.

Ha a területi szervezet jövőre újra megszervezi a betyáros véradást a jubiláló nagyrendezvényen - márpedig az akció sikere ezt vetíti előre -, akkor azt is elmondhatjuk majd, hogy csárdabéli szépasszonyok vettek vért a kies Bakony szívében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!