Hírek

2017.06.26. 18:05

Vérvétel a háziorvosnál?

VESZPRÉM, TAPOLCA - Azokban a háziorvosi rendelőkben van lehetőség vérvételre, ahol az orvos vállalja ezt, a feladat azonban nem kötelező számukra.

Marton Attila

A jogszabályok szerint a háziorvosok csak akkor vehetnek vért a betegeiktől, ha szerződésben állnak egy laborral, ahová beszállítják azt - mondta kérdésünkre Lestyán János, a Magyar Orvosi Kamara Veszprém megyei szervezetének vezetője.

Lestyán János hozzátette, a háziorvosok jogosultak vért venni, azonban a vér szállítását a törvény szigorúan szabályozza: mivel veszélyes anyagnak számít, csak meghatározott, speciális járművel szállítható. A szakember felidézte, a kétezres években szervezett keretek között működött az a rendszer, hogy a labor hetente egyszer elszállította a vért a rendelőkből. Akkoriban több háziorvos is vállalta a feladatot, azonban, mivel a doktoroknak az állam nem téríti meg ezt a tevékenységet, ma már kevesebben végzik el ezt a feladatot.

Massziné Cziráki Magdolnától vesz vért Csőgör Apollónia ápolónő Tóth Imre veszprémi háziorvos rendelésén, ahol hetente kétszer jöhetnek vérvételre a páciensek

Lestyán János megjegyezte, a háziorvosnál történő vérvétel lehetősége mindenekelőtt a kisebb községekben élőknek jelenthet előnyt, ugyanis így nem kell beutazniuk a veszprémi vagy a legközelebbi nagyvárosi laborba.

Hetente kétszer, a rendelés előtt vesz vért betegeitől Tóth Imre veszprémi háziorvos. Elmondta, a feladat nem kötelező a háziorvosoknak, önkéntesen végzi a vérvételeket azoknak a betegeknek, akiknek már komoly kihívást jelent eljutni a szakrendelőbe. Nehezen mozgó, idős vagy súlyos állapotú betegeinek a rendelés előtt biztosít lehetőséget a vérvételre. A levett vér- és vizeletmintákat az erre kijelölt gépjárművel gyűjtik be Veszprémben és vonzáskörzetében, és viszik a Csolnoky Ferenc Kórházba laborvizsgálatra. A háziorvos elmondta, a vérvételhez szükséges eszközöket a labor biztosítja a rendelő számára.

Huberth János tapolcai főorvos szerint a helyi kórházlabornak korábban volt egy olyan szolgáltatása, hogy a hét háziorvosnál és a járásban összegyűjtötték a levett vért, aztán ez megszűnt.

Huberth János tapolcai háziorvos: ugyan e-mailben is lekérhetik a betegeik laboreredményét, de ma még szükséges a papíralapú lelet is  Fotó: Balogh Ákos

- Én jónak tartottam, akár az útiköltséget is szívesen kifizettem volna, de mivel az akkori szabályok szerint azt a beteggel kellett volna kifizettetni, ezt nem alkalmaztuk. Legjobb tudomásom szerint ma már minden tapolcai háziorvosnál elérhető indokolt esetben a vérvétel, de ez a rendelő szabad elhatározása, szigorúan véve nem tartozik a háziorvos kötelmei közé.

Több háziorvos pedig bevezette, hogy ő vagy a nővér hetente egy napon leveszi a vért a mozgásukban korlátozott páciensektől akár az otthonukban is vagy a rendelőben. Hiszen egy aktív dolgozó esetében négy betegútról beszélhetünk onnantól, hogy elkéri a beutalót a vérvételre addig, hogy beviszi az eredményt az orvoshoz. Ezt egy munkáltató sem tolerálja hosszú távon, tehát oda jutnánk, hogy a beteg elsumákolná a vérvételt.

Mivel sok esetben a szedendő gyógyszer mennyiségét befolyásolja csak a vérvétel, arról pedig informálhatjuk a beteget akár telefonon is, így elég az egyszeri, vérvételkor történő találkozás. Mi felvisszük a vért a laborba, a nővér délután elhozza az eredményeket. Közben ugyan e-mailben a labortól lekérhetjük az általunk küldött vérminták eredményeit, azonban ez elég bonyolult ma még, ezért szükséges a papíralapú lelet is.

A járás rendelőiből viszont már nem olyan egyszerű behozni a levett vért, amelyben hosszabb időn át nem megfelelő hőmérsékleten való tárolás esetén bizonyos paraméterek megváltozhatnak - mondta a főorvos. Az E-kártyával kapcsolatban hozzátette, hogy véleménye szerint a legjobb az lenne, ha a betegnél ott lenne minden olyan lelet, amely fontos lehet az ő aktuális ellátásához, akkor is, ha nem a megszokott háziorvosához fordul. Ezért lenne jó megoldás a kártya bevezetése, amely tartalmazna minden lényeges egészségügyi adatot.

- Az ugyancsak jó megoldás lesz, ha a gyógyszereihez minél egyszerűbben, recept nélkül a gyógyszertárban hozzájuthat, aki arra jogosult. Az E-recept bevezetésének feltételeit azonban megfelelően ki kell dolgozni még - mondta Huberth János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!