Hírek

2015.12.28. 14:46

Veszélyes sugarak a szoláriumban

Veszprém – A kiskorúak szoláriumhasználatának tiltását javasolja az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-biztonsági hatóság, mert nagymértékben emelkedik a bőrrákos megbetegedések száma a huszonévesek között.

Marton Attila

A szoláriumban UV-A és UV-B sugárzás is éri a testet, míg előbbi a bőrt öregíti és pigmentzavarok kialakulásához vezethet, utóbbinak rákkeltő hatása van, mondta Kővágó Levente, a Csolnoky Ferenc Kórház bőrgyógyászati osztályának vezetője. Kiemelte, a gyermekkori leégések, így a fiatalok bőrét a szoláriumban érő káros sugarak növelik a melanóma kialakulásának esélyét.

Több országban, például Ausztráliában ezért megtiltották már a szoláriumhasználatot, néhány helyen pedig csak szülői vagy orvosi hozzájárulás mellett vehetik igénybe a szolgáltatást a fiatalok. A szolárium a dohányzáshoz hasonlóan hosszú távú kockázatot jelent: a kutatások szerint akár két-háromszor nagyobb az esélye a bőrrák kialakulásának, ha valaki rendszeresen jár szoláriumba, a veszély a bőrtípustól is függ.

Kevesen tudják, de a szolárium függőséget is okoz: az UV-sugarak ugyanis a kábítószerhez hasonló hatást váltanak ki, kellemes eufóriaérzést okoznak, a rendszeresen szoláriumba járó fiataloknál még nagyobb eséllyel vezet függőséghez, hívta fel a figyelmet a bőrgyógyász, aki azon bőrtípusok esetén, amikor valaki nem, illetve csak nehezen barnul le, nem javasolja a szoláriumhasználatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!