Hírek

2015.11.19. 17:43

Veszélyes szövődmények, egyre több a bárányhimlős

Rekordokat dönt idén a bárányhimlős megbetegedések száma Magyarországon, novemberig több mint 34 ezer fertőzést regisztráltak országszerte.

Marton Attila

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint ez a szám csaknem tízezerrel meghaladja a tavalyi év azonos időszakában bekövetkezett fertőzéseket, közölte a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. Különösen veszélyes a bárányhimlő a legyengült szervezetű emberek esetén, immunhiányos állapotokban akár halálos szövődmény is bekövetkezhet, hívta fel a figyelmet Hajdu László veszprémi házi gyermekorvos. Szövődményként felülfertőződés, idegrendszeri gyulladás, tüdő-, ízületi-, máj-, szívizomgyulladás, vérképzőszervi betegségek vagy akár vérmérgezés is előfordulhat. A betegség megelőzésére kétfajta oltóanyag is rendelkezésre áll, a védelem két oltást követően alakul ki. A két vakcina összesen húszezer forintba kerül, könnyebbség azonban, hogy a második oltást leghamarabb hat héttel, legfeljebb 3 hónappal később az első után kell beadni. Praxisomban azt szoktam javasolni, hogy a rokonság ajándékként ezzel támogassa a gyermeket, jegyezte meg a háziorvos.

Hajdu László veszprémi házi gyermekorvos a bárányhimlős Tőkés Katát vizsgálja, a háttérben az édesanya, Tőkés Renáta
Fotó: Penovác Károly

Az oltás kilenc hónapos kortól adható, de közösségbe később kerülő gyermeknél 16–18 hónapos kor körül ajánlott, mondta a szakember. Ha a közösségbe járó gyermek megkapja a védőoltást, védi vele a családban vele együtt élő testvérét és bárányhimlőn át nem esett szüleit is, mondta a háziorvos, aki arról is beszélt, érdemes beadatni az oltóanyagot olyan gyermeket vállalni akaró nőknek is, akik gyermekkorukban nem estek át a betegségen, ugyanis a várandósság alatt jelentkező bárányhimlő az anyára és a magzatra is veszélyes. Ritkán, de az oltott egyéneknél is előfordulhat a megbetegedés, ám ilyenkor a bárányhimlő nem okoz súlyos tüneteket.

A szövődménymentes bárányhimlő hét-tíz nap alatt gyógyul, de a legyengült szervezet más fertőzések könnyű célpontjává válhat. A gyermekek 90 százaléka átesik a bárányhimlőn, azonban serdülő- vagy felnőttkorban általában súlyosabb formában mutatkozik és fokozottabban jelentkező szövődményekkel járhat, tette hozzá Hajdu László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!