Hírek

2013.07.08. 17:28

Veszprém megye legszebb kertjei (5.) - Harminc év munkája gyümölcse

Apa és lánya igazi lokálpatrióták, szeretik Balatonfüredet, különösen a kertvárost és az ősi Kéki-völgyet.

Varga Ibolya

Először mint az 1977-es év Anna-báljának szépéről hallottam Horváth Éváról, aki hosszabb ideig élt Németországban, de akkor is itthon töltötte a nyarakat és füredi maradt. Emlékeiből egy kiállítást is létrehozott, amiben segítette Glatz László, most is azon töri a fejét, hogy mivel bővíthető ez az anyag. Közben nagyon ügyel a környezetére.

Nagymamája házának kertjének egyik részében a zöldséget, csemegeszőlőt, gyümölcsöt termesztik meg maguknak, de pompás virágok is díszlenek és az egészet fagyalból nevelt hatvan méter sövény veszi körül. Itt is körülnéztük, de olvasóink figyelmébe a Kéki-völgyben lévő szőlőt, présházat ajánljuk.





A háromezer négyzetméteres területet harminc évvel ezelőtt vásárolta meg Horváth Dezső, aki ma már nyolcvanhat éves. Az utóbbi időben az egészsége sem kifogástalan, ezért a munka zömét a lánya vette át. A hajdani bálkirálynőnek nem esik nehezére a kertészkedés, maga gyomlál, ültet, metsz és még arra is ügyel, hogy a leanderek cserepei azonos színűek legyenek. Négy kutyája van és tucatnyi macskát is megmentett a kóbor állatok életétől. Naponta kilométereket fut a kutyákkal a kertig és vissza a lakhelyéig.

 

Horváth Éva folytatja édesapja munkáját a kertben, ahol még szőlő nő a présház előtt, a falára vadszőlő fut, a teraszon süvegfenyők nőnek (Fotó: Orosz Péter)

 



Tiszteletben tartja édesapja döntését, akit meg is mosolyogtak annak idején, hogy szőlőt akar nevelni a birtokán, meghagyta a tőkéket, évente háromszáz liter bort termel, amit a családban fogyasztanak el. Ez a terület már a tihanyi alapítólevélben is szerepel, szőlőtermő vidékként. Később elnéptelenedett, de a szőlőművelés szinte folyamatos, bár már a környéken is fogy a szőlő.

A kert gondozói szerint ez méltatlan a Szőlő és a bor nemzetközi városához. A kis, harminc négyzetméteres présházat Gózon Imre tervezte, tökéletesen illik a környezetbe. A házra vadszőlőt futtattak, ami ilyenkor szép zöld, ősszel vörösre színeződnek a levelei és a madarak csipegetik az érett termést.

 



A kertben láttam egy nagyon ötletes madár- odút, ami télen etető is. A tüzelőben fedezte fel Éva az érdekes formát, lehántotta és máris használható volt. A kertben van még kiszáradt fa, melyet díszként használnak és az ágak közé tettek négány cserép muskátlit. A cseresznyefa roskadozik a terméstől, a sárgabarackot vissza kellett vágni, mert betegség támadta meg, talán egy-két év alatt elmúlik a baj.

Több feketefenyő növekszik, az erkélyt süvegfenyők szegélyezik és féltucat dúsan virágzó leander. A bejáratnál három virágzó rózsatő illatozik. A gyep gondozott, két-három hetente nyírják, de biztosan remek keveréket használnak, mert az is szépen növekszik, amit egy bő héttel ezelőtt vetettek el. A terület túlsó felén építették fel a borospincét, ami elé ki lehet ülni. Van egy másik pihenő, melynek faragott oszlopaiba az ősök és a családtagok nevét vésték.

Nem messze a szalonnasütő, főzőhely, hogy ne kelljen sokat ugrálni, ha itt étkeznek.

 

 

 

Hamadszor hirdettük meg megyénkben a szép kertek versenyét. Ezúttal negyvennyolcan jelentkeztek Csizmazia Szilveszter balatonfüredi kertészmérnök segítségével választottuk ki azt a tízet, amit augusztus közepéig ezen az oldalon bemutatunk az olvasóinknak. Ők fogják eldönteni a szavazással, hogy melyik kert érdemli meg a legszebb címet, melyről egy táblát is adunk és gondozóját utazási utalánnyal is megajándékozzuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!