Hírek

2017.07.25. 12:58

Játszva ismerkedtek a természettel az ökotáborban

Nagy sikerrel, valódi élményekkel zárultak a Csalán Egyesület ökotáborai júliusban, melyek idén Húzz bakancsot! jeligével várták a természetet megismerni és kalandokat gyűjteni vágyó gyerekeket.

Leitner Vera

A veszprémi Csalán Természet- és Környezetvéső Egyesület által szervezett két ökotábor napközis tábori rendszerben, reggel nyolc órától délután öt-hat óráig várta mindennap azokat a kilenc és tizennégy év közti gyerekeket egy-egy héten át, akik úgy döntöttek, idén valóban közelebb szeretnének kerülni a természethez.

Szalay Tímea, a táborok vezetője, a Csalán Egyesület elnöke elmondta, mindkét ökotábor megszervezése esetén fontos szempont volt, hogy a táborozók közelebb kerüljenek a környezettudatos szemlélethez, s az, hogy a természeti értékek megismerése maradandó élményeken keresztül történjen.

- Az volt a cél, hogy a gyerekeket kimozdítsuk a négy fal közül és az elektronikus világból, s kivigyük őket a természetbe. Szerettük volna őket ráébreszteni arra, hogy milyen sok lehetőség van, hogy a odakint együtt jól érezzük magunkat, ráadásul a közelben, hiszen ehhez nem is kell messze menni. Azt szerettük volna nekik megmutatni, milyen sok lehetőség van körülöttünk ehhez, ugyanakkor annyi élményt szerettünk volna adni a gyerekeknek, amennyi csak belefér egy nyári táborba, s amelyeket akár még felnőtt korukban is emlegetni fognak. Ezért sok programot szerveztünk, folyamatosan úton voltunk, kirándultunk, elsősorban a Balaton és a Bakony felé vettük az irányt.

Fotó: Csalán Egyesület

A táborozók Csopakon egy horgászegyesület segítségével megismerkedhetett a horgászattal, a Koloskavölgyben sziklamászásban lehetett részük, a balatonfüredi Lóczy-barlangban pedig a geológiai formációk értékével, szépségeivel találkozhattak.

Tihanyon a Belső-tónál található természeti kincseket járták sorra, és ugyanitt felkeresték a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által a nyáron megnyitott ürge-bemutatóhelyet is a Levendula Ház központban, ahol a gyerekek a védett állatok életmódjával, sajátosságaival ismerkedhettek meg.

- A gyerekek rendkívül jól érezték magukat. Volt, aki már az első nap kijelentette, hogy jövőre is visszajön - tette hozzá Szalay Tímea, aki úgy érzi, a Csalán ökotáborai, épp az ilyen élmények, visszajelzések miatt értékelhetők igazán sikeresként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!