Hírek

2017.03.31. 08:25

Tizenegyedszer is megrendezik a cseszneki pecsétgyűjtő túrázást

Veszprém - Most már beköszöntött a tavasz, aki teheti, indul a szabadba, túrázni. A szenvedélyes kirándulók évek óta megszokott programja a No Motor játékos, pecsétgyűjtő túrázás, ami igényes programokkal kapcsolódik immár tizenegy éve.

Kutasi Zsófia

A No Motor főszervezője a cseszneki önkormányzat évről-évre érdekes és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. Az eseményt idén május 27-én rendezi meg.

- Szeretnénk a családoknak, hozzánk látogatóknak megmutatni a környezetünk szépségeit és mellé igényes szórakozást nyújtani. Az első alkalommal úgy döntöttünk, hogy felállítunk bizonyos követelményeket a rendezvény szervezésénél és ezt azóta is szem előtt tartjuk. Figyelünk arra, hogy a kézművesek, hagyományőrzők, helyi termékek és ezzel összeegyeztethető fellépők kerüljenek a programba - foglalta össze Trieblné Stanka Éva Renáta, Csesznek polgármestere.

A rendezvény két vonalon fut. Reggel 7 órától lehet nevezni a túrákra; mindenki igénye, tudása szerint választhat az útvonalak között. 15, 25, 40 és közel 75 km-es távokon lehet indulni. Ez utóbbi csak kerékpárral teljesíthető. Előírás nincs, a lényeg az, hogy bármilyen segítséggel lehet teljesíteni az útvonalat, de az igénybevett eszközt ne motor hajtsa. A No Motoron a gyalogos mellett gyakori a kerékpáros, lovas induló, de volt már csacsifogat, kecskesétáltató, talicska is. Számos kreatív ötletet megvalósítottak az évek alatt a résztvevők.

Összesen tizenegy pecsételő hely van az útvonalon. Nevezni lehet egyénileg, családosan vagy kedvezményesen 14-18 éves korig.

A szervezők a nevezés mellé piculát adnak, amely rendezvény alatt a helyi fizetőeszköz, beváltható többféle szolgáltatásra. Aki legalább hat pecsétet összegyűjt és leadja a nevezési lapját az esti sorsoláson értékes díjakat nyerhet, aki pedig az összes pecsétet összegyűjti külön sorsoláson vesz részt.

A No Motoron nem a gyorsaság számít, ezért kisgyermekes családoknak is ajánlott a program.

- A túrák mellé igyekszünk minden évben vonzó programokat kínálni a település központjában. A Falumúzeum udvarán falusi disznóvágás lesz, harmonikazenével. A Fő téren felállított sátorban rendezünk néptánc találkozót, melyen fellép a Gerence Néptáncegyüttes, a Bujka Néptáncegyüttes és a helyi, Zörög Néptáncegyüttes. A rendezvényen gyermek műsor, helyi fellépők műsora és koncert is lesz. Az estét bál zárja - nyilatkozta a polgármester.

A látogatók számos kísérő program közül is választhatnak: lehet tekézni, állatot simogatni, lovagolni, lovas kocsikázni. Helyi és térségi kézművesek portékájából vásár nyílik. Emellett lesz Vár környéki túra, vezetéssel azok számára, akik még jobban szeretnék megismerni Cseszneket és a környező területet. A szervezők a legkisebbek számára játszóhelyet alakítanak ki, ahol kézműves foglalkozást tartanak a Vámhegy Egyesület fiataljai.

A No Motor rendezvényen a becslések szerint a nap folyamán 2-3 ezer ember is megfordul. Természetesen a látogatottság nagyban függ az időjárástól. Mivel nevezni reggeltől lehet, soha nincs elviselhetetlen tumultus, az is változó, hogy ki mikor ér vissza. A szervezők az elmúlt évben négyszáz nevezést adtak ki.

Egy nevezéssel indulhat egy egész család, baráti társaság is, de akár nevezés nélkül is végigjárhatóak a távok. A szervezők minden évben gyűjtik az információkat: a leadott szelvényeken az indulók válaszolhatnak kérdésekre, például honnan tudnak a rendezvényről, mi tetszett a programon, honnan jönnek. Ezek alapján sokan érkeznek Zircről, Győrből, Budapestről, Veszprémből, a környező falvakból, valamint az ország számos pontjáról.

- Úgy vélem, a program vonzereje többek között az, hogy nem pénzigényes, emellett természetközeli, nem kell kiöltözni , kicsit szabadon lehet a gyerekeket engedni.

A rendezvény települési összefogásban valósul meg minden évben. Az egyesületek, klubok az önkormányzattal, szállásadókkal és vendéglátósokkal valamint lelkes fiatalokkal fognak össze a sikeres lebonyolításért.

A napokban megújul a rendezvény hivatalos honlapja, valamint a közösségi oldalon indul egy kampány. Idén először lehet a honlapon keresztül regisztrálni és kedvezményes díjért nevezni.

- A No Motor előtt egy héttel Cseszneken lesz a Pannon Hajsza, ami egy sportosabb réteget szólít meg és már most nagy az érdeklődés iránta. A rendezvény azért került hozzánk, mert az előző helyszínt, Pannonhalmát kinőtték és hasonló történelmi, természeti környezetet kerestek a szervezők. Önkormányzatunk minden ilyen kezdeményezést örömmel fogad és támogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!