Hírek

2017.04.11. 15:19

Balladák a lépcsőkön: Három intézmény hallgatói szavaltak Veszprémben

Veszprém – Több, mint hetvenen szavaltak közösen a városi kulturális intézmények lépcsőin.

Kutasi Zsófia

Rendhagyó megmozdulással készült a költészet napja alkalmából a Laczkó Dezső Múzeum, a Veszprémi Petőfi Színház és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár; közös balladamondásra hívták a városi iskolásokat, a helyszíneket pedig az intézmények lépcsői biztosították.

Fotó: Balogh Ákos

A Háromlépcsős Balladamondó Performance-on a résztvevők mindhárom intézmény lépcsőjén egy-egy Arany János balladát mondtak el közösen: a Mátyás anyja, A méh románca, valamint a Szibinyáni Jank című műveket. A közös balladamondást Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója instruálta.

Fotó: Balogh Ákos

A performance-ra a három intézmény előzetes regisztrációt hirdetett meg Veszprém város iskolái számára. A programra 6 iskola több mint hetven diákja jelentkezett, de bárki szabadon csatlakozhatott. A szervezők célja, hogy jó hangulatú, Veszprémben második alkalommal is különleges performance-ot valósítsanak meg a diákok és a látogatók közreműködésével. S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, elsősorban arra törekszenek, hogy a fiatalokat megszólítsák és bevonják a kulturális rendezvényekbe.

A diákok nyitottak a megszokottól eltérő, különleges programokra. A három intézmény közösen balladamondó versenyt is hirdet, melyre a megye iskolásait várják. A versenyen a résztvevők megmutathatják kreativitásukat, színészi vénájukat is.

Az igazgatótól megtudtuk, a Háromlépcsős Balladamondó Performance aktualitását a tavalyi évben megrendezett Életre kelt vers- versperformance és az Arany János emlékévhez kapcsolódóan, a múzeum új időszaki kiállítása az Arany 200 adta. A tárlaton  Udvardi Erzsébet festményei láthatóak, melyek Arany János balladáit illusztrálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!