Hírek

2017.06.30. 17:40

Egyetlen nap elég? – Szülés után 24 órával már haza is mehetne az anya és a baba

VESZPRÉM – Egy készülő rendeletmódosítás szerint több feltétel teljesülése esetén szülés után egy nappal hazaengednék az anyukát és az újszülöttet a kórházból.

Marton Attila

A tervezet szerint már a szülés után 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát és az újszülöttet, ezt azonban számos feltételhez kötnék.

A lehetőség a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülöttekre vonatkozna, ha a szülés a 37-41. terhességi hét között történt, de nem lehetne hazaengedni az első gyerekét szülő nőt, a császármetszéssel szülőket és azokat, akiknél komplikáció lépett fel a szülésnél.

Jelenleg az országos gyakorlathoz hasonlóan a Csolnoky Ferenc Kórházban is három nap után engedik haza az anyukát és kisbabáját, mondta Németh Zsolt, a szülészet osztályvezető-helyettes főorvosa. Hozzátette, ha valamilyen komplikáció lép fel az anyánál vagy a babánál, akkor hosszabbodik a benntartózkodás ideje. A mostani szabályok mindenkire érvényesek, függetlenül attól, milyen típusú szüléssel jött világra a baba.

Kismama kislányával a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház szülészetén. A lehetőség a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülöttekre vonatkozna – mondta el lapunknak Németh Zsolt (az alsó képen), a szülészet osztályvezető-helyettes főorvosa Fotó: Pesthy Márton

Németh Zsolt szerint megfelelő a jelenlegi gyakorlat a háromnapos benntartózkodással, mert az újszülöttnél számos vizsgálatot, így csípőficamszűrést, hallásvizsgálatot és anyagcsere-betegségek vizsgálatát is elvégzik a szakemberek, valamint beadják a BCG elleni oltást, továbbá figyelik, kialakul-e sárgaság náluk. Az anyákat a szülést követő napokban megfigyelik, és ha fellép valamilyen szövődmény, azt azonnal kezelni tudják.

Az orvos kiemelte, a kórház gyermekágyas részlegén egy- és kétágyas, wc-vel és zuhanyzóval ellátott szobákban kapnak elhelyezést az anyukák. Ez is közrejátszhat abban, hogy az édesanyák ritkán kérik azt, a három nap letelte előtt hazamehessenek (saját felelősségükre ma is távozhatnak).

A szakember megjegyezte, az anyák többségének jól jön néhány nap pihenés a szülés után. A veszprémi kórházban évente 1600 gyermek születik, a főorvos szerint a rendeletmódosítás tervezett feltételei miatt a lehetőség nagyjából minden negyedik-ötödik anyát érinthet.

Az elképzelések szerint akkor sem lenne azonban kötelező egy nap után elhagyni a kórházat, ha minden kritériumnak megfelel az anya és az újszülött; aki maradni szeretne három napig, az megteheti majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!