Hírek

2017.04.08. 14:29

Tavaszi Tekergő - Turisztikai Szezonnyitó és Vásár Veszprémben

Pincér futóverseny, Gombrich Mester Művész Tanodája, Baba-mama városnéző séta, ingyenes kiállítások és kisvonatozás, kalandtúra, titkos helyek látogatása – csak néhány az izgalmas lehetőségek közül, amelyet a szombati rendezvény áradat kínált a megyeszékhelyen.

Molnár Sándor

Hűvös, de napos idő fogadta a Tavaszi Tekergő megnyitójára az Óváros térre érkezőket. A turisztikai szezonnyitóhoz helyi, kézműves termékek kirakodóvására is kapcsolódott, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett. A vásárban a húsvéti ünnepekhez elengedhetetlen élelmiszereket és kézműves portékákat kínáltak az árusok.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke Radovits Tibor elmondta, hogy a város és a kamara között van egy bejáratott kapcsolat, egy jó együttműködés, amely a Bakony Expóval kezdődött. A kamarai tagok kezdeményezésére, hagyományteremtő céllal szervezték meg most, Húsvét előtt a vásárt. Szeretnék, ha az itt megjelenő finomságok, helyi ételek, húsok, sütemények, kézműves termékek, italok az ünnepi asztalt is díszítenék.

Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke szólt arról, hogy a kezdetektől támogatják a turisztikai szezonnyitót, amely már negyedik alkalommal került megrendezésre. Külön köszöntötte az általuk szervezett és támogatott pincér futóversenyre érkezőket.

Bérczi Beáta, a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a programok kavalkádjára hívta fel a látogatók figyelmét, amelyek öt helyszínen zajlottak. Kérte a vendégeket, hogy használják ki a lehetőséget, ismerjék meg a várost, mert olyan helyekre is bepillanthatnak a nap során, ahol Veszprémiként sem biztos, hogy jártak. A titkos helyek között szerepelt a Várbörtön, az Óvóhely, a Petőfi Színház és a Veszprém Aréna kulisszatitkainak megismerése is.

A megnyitót követően a szervezők egy-egy szelet tortával kedveskedtek a jelenlévőknek. A Tavaszi Tekergő tortát az egyik belvárosi cukrászda készítette a szezonnyitóra.

A már harmadik alkalommal megrendezett pincér futóversenyen 26 fiatal indult. A versenyzők a városháza elől rajtoltak, elfutottak a Hősök kapujáig, majd visszafordultak a kiindulási pontra. Az egyenruhás pincérek egy-egy tálcára helyezett, vízzel töltött pohárral tették meg a távot. Nemcsak az időeredményt, hanem a visszaérkező víz mennyiségét is figyelembe vették a bírák. A lányok versenyét Kocsis Nikoletta a SÉF Szakképző Iskola tanulója nyerte. A fiúknál rendkívül szoros versenyben Nagy Dávid végzett az első helyen a Jendrassik - Venesz Szakiskolából. A győztes fiatalember elmondta, hogy elég nagy szél fújt, és nehéz volt a meredeken emelkedő, macskaköves úton haladni a kemény cipőben. Győzelmét a kevesebb kilocsolt víznek köszönheti, mert szinte egyszerre érkezett a célba a második helyezett Balikó Boldizsárral.

A nap folyamán, öt helyszínen zajlottak az események. Az Óváros téren felállított színpadon fellépett a Bakony Vadászkürt Egylet, a litéri Zöldág Táncegyüttes gyermek csoportja és a Ramazuri Bábszínház interaktív előadását is láthatta a közönség.

A Nyitott Műterem öt éve működő társasága is meghívást kapott a rendezvényre. Debreczeny Zoltán festőművész elmondta, hogy többek között Győrből érkezik hozzájuk egy különleges képességű homokanimátor. A nap folyamán azt tervezik, hogy közösen rajzolnak és festenek az érdeklődőkkel, és 15 órakor létrehoznak egy képemelő fotózást, egy flashmobot az itt készült alkotásokból, Veszprém ábrázolásokból. A közös csoportképet pedig szétpermetezik a világban.

A Benedek-hegy gyomrában található II. világháborús óvóhely is sok látogatót vonzott.  Bácskai Péter a  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület elnöke elmondta, hogy a bombatámadások miatt létesített óvóhelyen, ezen a napon megmutatták, hogy milyen lehetett az élet itt. Berendeztek egy elsősegélyhelyet is korabeli eszközökkel. Volt sziklamozi és légó-kantin. Teltházas előadást tartottak a Szent Benedek hegy történetéről és a Bakonyban található titkos helyekről. Azt tapasztalták, hogy ezekre a ritkán megnyitott, elzárt helyekre kíváncsiak az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!