Hírek

2017.03.09. 10:45

Veszélyben a zebrán? - Új baleset-megelőzési program a gyalogosok és a kerékpárosok védelmében

Veszprém – Sok biciklis közlekedik a járdákon, akik gyakran a gyalogátkelőhelyeken sem szállnak le a kerékpárról, a gyalogosok pedig – ugyan nekik van elsőbbségük, de – sokszor nem elég körültekintőek az átkelésnél.

Leitner Vera

A hasonló, veszélyes közlekedési helyzetek kialakulását egy új, Piros lappal ez jár... elnevezésű akcióval szeretné megelőzni a Veszprémi Rendőrkapitányság és a Veszprémi Balesetmegelőzési Bizottság (VBB).

– A gyalogosoknak körültekintőnek kell lenniük, de fontos, hogy az autósok is úgy közelítsék meg az átkelőhelyeket, hogy biztonságosan meg tudjanak állni – hívja fel a figyelmet Adamovics László rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője, a VBB ügyvezető elnöke. A hasonló szempontok jelentőségére a VBB és a rendőrség közösen hívja fel a figyelmet a 2017 tavaszán induló Piros lappal ez jár... elnevezésű, baleset-megelőzési programmal, mely kimondottan a gyalogosok és kerékpáros védelmére irányul. Enne részeként a tavaszi, nyári és őszi idényben figyelemfelkeltő akciókat terveznek mind a gyalogosok, mind a járművezetők jogkövető magatartásának erősítésére.

– A gépjárművezetőkről sok szó esik, a legtöbb szabály rájuk vonatkozik, de számos olyan résztvevője is van a közlekedésnek, akiket szintén el kell érnünk – tette hozzá Adamovics László.

Fotó: Balogh Ákos

A gyalogosok és kerékpárosok védelme egyike a legfontosabb hazai közlekedésbiztonsági feladatoknak, hiszen a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb képviselői közé tartoznak. Közúti balesetben érintettségük esetén szinte minden esetben személyi sérülés történik.

– Előfordult, hogy az unokámmal mentünk át itt a zebrán – mutatja Farkas Ferencné a lakótelepi gyalogátkelőhelyet –, mikor az úttest közepére érve jobbról elhúzott előttünk, még az átkelőhelyen egy autó. A lányomnak voltak még rossz tapasztalatai a városban, mikor babakocsival közlekedett, nagyon kevés ember engedte át a zebrákon – meséli az asszony.

– Nem voltak eddig negatív élményeim a veszprémi gyalogos átkelőhelyeket illetően – mondja Erdélyi István. – De ez egy kétoldalú dolog, mindkét félnek oda kell figyelnie a közlekedés során, gyalogosnak és autósnak egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!