Hírek

2016.05.13. 10:39

Veszprémbe látogatott a finn nagykövet

Veszprém - Első alkalommal látogatott Veszprémbe Petri Tuomi-Nikula finn nagykövet.

Balla Emőke

Finnország magyarországi nagykövete idén januárban érkezett Budapestre, Pécs városa után második alkalommal Veszprémet kereste fel. Petri Tuomi-Nikola elmondta: az elmúlt hónapokban nagyon sok programon, rendezvényen vett részt, a nagykövetségen már a jövő évi évfordulóra is készülnek. 2017-ben lesz száz éve, hogy nem sokkal az  1917-es októberi orosz forradalom után, december 6-án Finnország kikiáltotta függetlenségét; az ünnepi év sok feladatot ad.


A nagykövet délelőtt ellátogatott a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolába, ahol Nagyné Czaun Marianna igazgató fogadta őt. A negyedik osztályosok egy finn énekkel kedveskedtek neki, melyet Gaálné Szax Éva tanított, majd a gyerekek eljátszottak egy, a Bauerné Víz Erzsébet által betanított angol nyelvű színdarabot. A nagykövet hetedikesek angolóráján is és részt vett. Az alsó tagozatosoknak és a  felső tagozatosoknak egyaránt hangsúlyozta, hogy érdemes angolul tanulni. Arra biztatta a diákokat, hogy továbbtanulási szándékuknál vegyék  fontolóra, hogy Finnországban is tanulhatnak, sokféle szakterületen. Átadta Finnország és a testvérváros, Rovaniemi üdvözletét. A sarkköri városban a hó már elolvadt, a jég azonban csak pár napja húzódott vissza a folyókról. Szólt arról, hogy Finnországban csütörtökön ünnepelték a Snelmann finn filozófus, irodalmár, újságíró és államférfi napját, akinek jelentős hatása volt a finn nyelvre.

Petri Tuomi-Nikula találkozott Porga Gyula polgármesterrel, délután pedig Neubauer Edit tiszteletbeli konzulhoz, Gelencsér Andráshoz, a Pannon Egyetem rektorához, Oberfrank Pálhoz, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójához látogat. A program végén a Veszprémi Magyar-Finn Egyesületben fogadják a nagykövetet és munkatársait, valamint a Finnagora kulturális intézet igazgatóját, Cita Högnabba-Lumikerot. Szoboszlai András, az egyesület elnöke ismerteti a közösség sokszínű munkáját, a Finnugor kulturális főváros programjait.

A nagykövet hazafelé megáll Iszkaszentgyörgyön is, mely idén Veszprémmel együtt viseli a Finnugor kulturális főváros címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!