Hírek

2012.08.14. 15:17

Veszprémi cukrászda remeke lett az ország tortája

Veszprém - A Kokó cukrászda szabolcsi almás máktortája nyerte el a Magyarország tortája 2012 címet. A hivatalos eredményhirdetést kedden tartották meg Budapesten.

Szabó Zsuzsanna

A többfordulós verseny során korábban kihirdették azt az öt jelöltet, akik közül később kiválasztották a nyertest, aki az augusztus 20-ai állami ünnepségre elkészítheti az idei országtortát.
 
A jelöltek közül a veszprémi Kokó cukrászda szabolcsi almás máktortája nyerte meg a versenyt. A cukrászati műremek olyan finomságokat előzött meg, mint az őrségi sütőtökös almatorta, a mézes-bazsalikomos málnatorta, a császárkörtetorta és a nemzeti trikolór torta.

Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester a nyertes alkotásról elmondta: az ország tortája nemcsak attól különleges, hogy augusztus 20-án hazánk 200 cukrászdájában mindenhol szigorúan azonos recept alapján készítik el és (v)ehetik meg az emberek, hanem attól is, hogy az átlagosnál bonyolultabb az elkészítése. 
 
- A torta elkészítésénél külön figyelmet fordítottunk arra, hogy minél több természetes összetevőt tartalmazzon, ezért mellőztünk minden "mű" anyagot, mint például a zselatin. A hat lapból álló tészta is eltér a hagyományos piskótatésztától. Nem tartalmaz lisztet, így abszolút könnyű. Az almánál pedig kritérium, hogy lehetőleg friss, szabolcsi vagy idared legyen, semmiképpen sem héjas vagy mélyhűtött  - avatott be a minőség rejtelmeibe Pintér Zsolt. Ő és megerősített műszakban dolgozó csapata egyébként napok óta ezer hőfokon ég, hiszen már a keddi bemutatóra is el kellett készíteni a nyertes műremeket. A külön erre az alkalomra megsütött és feldíszített tortát százhúsz szeletre vágták fel.
 
Az augusztus 20-ai fővárosi ünnepségre pedig közel ötezer szelet tortával készülnek. 
 


Rekordszámú "mű" érkezett az idén

A Magyarország tortája 2012 címre rekordszámú pályamű (36) érkezett. A hagyományokhoz híven a kiírás alapján új, kreatív ötleteket, de elsősorban magyaros ízvilágú, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat vártak. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy a gyümölcstartalmú torta esetén ügyelni kell arra, hogy olyan gyümölcs felhasználásával készüljön, amely egész évben beszerezhető. Az Év fagylaltja címet pedig a triász fantázianevű, csokoládés-meggyöntetes mandulafagylalt érdemelt ki. Idén először hirdették meg a Magyarország cukormentes tortája versenyt is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!