Hírek

2013.10.26. 17:31

Veszprémi férfi találta meg a szörföst

A veszprémi K. Róbert, aki Alsóörsről indult horgászni találta meg pénteken este háromnegyed kilenckor a 35 éves G. László budapesti szörföst. Az üzletember szerdán szállt vízre Zamárdinál. K. Róbertet horgászat közben a vízen értü k utol.

Kovács Erika

- Úristen, egy emberi arcot láttam!  Az nem lehet, igaz, keresnek egy eltűnt szörföst, de valószínűleg vízióim vannak! – ezt mondtam magamban pénteken este, amikor elmentem Siófok és Alsóörs között az időjárásjelző bója mellett úgy 800 méterre Alsóörs felé – mondja a Naplónak a férfi még mindig a történtek hatása alatt. Először a sötétben azt hittem, hogy valami tárgy, de a hajóm fényénél hamar megbizonyosodtam arról, hogy egy emberi arcot láttam. Mivel tudtam, hogy egy szörföst keresnek a Balatonnál, aki eltűnt, azonnal tudtam, őt találhattam meg – idézi a történteket.

Többször elvesztettem szem elől a szörföst, harmadszorra sikerült lehorgonyozni mellette. Ekkor láttam meg a csukott szemű fiatalember sápadt arcát, ami szinte világított a sötétben, úgy tűnt, mintha egy maszk feküdt volna fenn a vízen, érthetetlen módon arccal felfelé, és ugyancsak sápadt kezeit, amiket a mellére tett, és úgy tűnt, mintha valamit tartott volna, valamiben kapaszkodott volna, de ezt nem láttam kivehetően.

Azonnal hívtam a rendőröket, illetve a vízi rendőröket, akik 35-40 perc múlva érkeztek meg. Addig ott voltam az esti Balatonon, a szörfös és én, hát senkinek nem kívánom azokat a perceket, ráadásul közben a szél is felerősödött, keleti lett, izgultam, nehogy eltűnjön a szerencsétlen! – mondja.

Borzalmas volt! Arra gondoltam, azzal, hogy megtaláltam, noha nekem borzalmas élmény volt, de így legalább tisztességgel eltemethetik ezt a szerencsétlen, szinte gyereknek tűnő fiatalt a hozzátartozói. Nekem is van gyermekem,át tudtam érezni  a fájdalmat! – jegyzi meg elcsukló hangon. Nagy megkönnyebbülés volt, amikor telefonon megtudtam, hogy jönnek már a vízi rendőrök, akiknek elmondtam, hol vagyok, és amikor a közelembe értek, lámpával jeleztem nekik, így találtak rám.

A szörföst akkor már a szél miatt a hajóm túloldalán találtuk meg. Aztán én elindultam a part felé, többször visszanéztem a helyszínre. Tíz óra felé beérkeztem a kikötőbe, zaklatottan, a hajóban felejtettem a telefonomat is, majd éjfél felé haza. A feleségem kérdezte, fogtál-e valamit? - mondtam, majd reggel beszéljünk. Nem akartam az ő éjszakáját is pokollá tenni, mert én egész éjjel a tragikus esemény hatása alatt voltam, és a szörfös sápadt arcát láttam magam előtt – mondja.

Aztán reggel elmondtam, mi történt. A párom sírva jegyezte meg: legalább eltemethetik. Amikor ma kihajóztam, arra kért, nehogy a bója közelébe menjek! Róbert  beszélgetés közben hirtelen letette a telefont. Amikor újra beszéltünk elmondta: éppen ellenőrizték őt, mint horgászt, emiatt szakította félbe a beszélgetésünket. Ráadásul ma délután talált a vízen egy szörfös maszkot is, amit átadott az őt ellenőrző vízi rendőröknek. Lehetséges, hogy talán ez is a szörfösé volt.

Bagyó Sándor, a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata elnöke elmondta: a szörfdeszkát az árboccal együtt még szerdán, október 23-án, 16 óra környékén Siófok előtti területen két kilométerre a parttól találták meg vitorlázók, akik Alsóörs felé tartottak. A felszerelést az egyik alsóörsi kikötőben leadták, ami pénteken derült ki.

Beszélt arról is, hogy a szörfösön, aki a déli parttól délnyugati szélben ment ki a vízre egy harminc éves, kartonná aszalódott neoprén ruha volt. Nem viselt mentőmellényt, nem volt nála semmilyen hírközlő eszköz, például egy vízhatlanul becsomagolt mobiltelefon, ami ilyenkor, főként, ha az ember egyedül megy ki a vízre, nagyon ajánlott. Párja és egy éves gyermeke hiába várta vissza.

A történteket közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság – közölte a sajtószóvivő.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!