Hírek

2014.12.09. 16:22

Veszprémi választás: A Fidesz kétharmados többsége múlhat az időközi voksoláson

Veszprém – A demokratikus jogállam mielőbbi helyreállítása, az intézményesített korrupció felszámolása, a társadalmi szolidaritás helyreállítása és a szegénység felszámolása a célja Kész Zoltánnak, a baloldali ellenzék által a februári veszprémi időközi országgyűlési választáson támogatott független ország-gyűlési képviselőjelöltnek, hangzott el a jelölt keddi bemutatásán. A jelölt szerint történelmi pillanat a választás az ország és Veszprém számára is.

Marton Attila

Navracsics Tibor és a Fidesz cserbenhagyta a veszprémi választópolgárokat, mert a tavaszi országgyűlési kampány időpontjában valószínűsíthető volt, hogy Brüsszelben folytatja uniós biztosként, fogalmazott Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi szervezetének elnöke. A februári voksolás több lesz, mint egy időközi választás, mert szimbolikusan „a Fidesz kétharmadáról is dönthet", hangsúlyozta. Emlékeztetett, a veszprémi demokratikus ellenzék – amely többször együttműködött az elmúlt években – egyetértett abban, hogy olyan jelöltet állítson, aki a baloldali szavazók mellett a civilek támogatását is maga mögött tudhatja.

Kész Zoltán: Veszprém Szent István óta a nyugati értékeket képviselte. Fotó: Nagy Lajos

Történelmi pillanat Veszprém és az ország számára is az időközi választás, mert megdőlhet a kontroll nélküli kétharmad, jelentette ki Kész Zoltán. Az elmúlt csaknem öt évben olyan falat épített a Fidesz az ország köré, amelyből ki kell rúgni az első követ, ahol bejöhet a fény, és megláthatjuk a reményt, hogy 2018-ban le lehet váltani ezt a kormányt. Hozzátette, Veszprém Szent István és Gizella óta a nyugati értékeket képviselte, nem a keleti nyitás politikáját, amelyet Orbán Viktor folytat.

Úgy vélte, ez az a pont, amikor a civilek komolyabban elkezdhetnek foglalkozni a közélettel.

Kész Zoltán korábban középiskolában, valamint a Pannon Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanított angolt, illetve brit és amerikai történelmet. Iskolái egy részét az Egyesült Államokban végezte, Kaliforniában amerikai történelmet tanított. Az elmúlt években a civil szférában tevékenykedett, a Polgári Platform egyesület és a Szabad Piac Alapítvány alapítója.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, bár az LMP elzárkózott és elzárkózik a támogatásától, a párt szavazóinak igyekszik elmagyarázni, hogy miért kell széleskörű összefogás a kétharmad megdöntéséhez.

A Jobbikról elmondta, a párttal nem tud érdek- és értékközösséget vállalni, ezért ő nem akarta, hogy jelöltként támogassák.

Kész Zoltánt, a Közfelháborodás napja veszprémi szónokát az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a PM, a Magyar Liberális Párt és a Lokálpatrióták is támogatják.

A Nemzeti Választási Bizottság 2015. február 22-ére tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 1-es számú választókerületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!