Hírek

2016.04.26. 19:55

Veszprémieké lett a serleg

A veszprémi Lovassy gimnáziumba kerül a keszthelyi önkormányzat által alapított helikoni vándorserleg. A Dunántúl legnagyobb ifjúsági kulturális fesztiválja múlt csütörtökön kezdődött, s a tíz versenyhelyszín mellett az utcák, terek is megteltek fiatalokkal, akik a járókelőket is megörvendeztették produkcióikkal.

Keszey Ágnes

A szombati gálán is több műsorszámot tekinthetett meg a közönség: idén például az irodalmi kategória díjnyertes művét is előadta a szerző – ez ritkaság az újkori Helikoni ünnepségek történetében. Volt, aki slam poetryvel (előadó-költészeti műfaj) lépett fel, volt néptánc és modern koreográfia, zene, ének, s az egyik produkció közben az iskolástársak – mint egy koncerten – rajongó közönségként gyűltek a színpad elé.

Fotó: Keszey Ágnes

Keszthely jó hely - hangzott el a Csány-Szendrey ÁMK telt házas tornacsarnokában a Helikoni ünnepségek díjátadó gáláján. A szervezők szándéka szerint nemcsak az egyik műsorszámban jelentette ezt ki a fellépő, hanem így érzi az a 3200 diák is, aki 18 művészeti kategóriában mutatta be tudását, ügyességét. A Dunántúl legnagyobb ifjúsági kulturális fesztiválja csütörtökön kezdődött, s a tíz versenyhelyszín mellett az utcák, terek is megteltek fiatalokkal, akik a járókelőket is megörvendeztették produkcióikkal. A résztvevőket számos kiegészítő program is várta. A szombati gálán is több műsorszámot tekinthetett meg a közönség: idén például az irodalmi kategória díjnyertes művét is előadta a szerző - ez ritkaság az újkori Helikoni ünnepségek történetében. Volt, aki slam poetryvel (előadó-költészeti műfaj, ebből a fenti idézet) lépett fel, volt néptánc és modern koreográfia, zene, ének, s az egyik produkció közben az iskolástársak rajongókként gyűltek a színpad elé.

- Alig két nap telt el, mióta fellobbant a helikoni láng, és két nagyon dolgos, sikerekben, élményekben gazdag napot tudhatunk magunk mögött. Hogy a jót lehet-e fokozni jobbá és legjobbá, azt megtapasztaltuk a kategóriahelyszíneken - mondta el köszöntőjében Regényiné Király Éva, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány elnöke. A színpadon azután egymást követték a produkciók, s kapta meg a 18 kategória fődíjasa a Farkas Ferenc szobrászművész által készített plakettet és a pénz- és tárgyjutalmakat. Különdíjak is gazdára találtak: Hévíz város különdíját (25 ezer forint értékű utalványt) a komolyzene-kamarazene kategóriában versenyző Elizek Dalma (Bibó István Gimnázium) kapta. Keszthely város különdíját és az ezzel járó negyvenezer forintos jutalmat a komolyzene kategóriában fellépő, fuvolán játszó kamaracsoport - Kondorossy Blanka, Kalmár Barbara, Szelestei Hanna -, a Vajda János Gimnázium diákjai nyerték el.

S ezután elérkezett a talán legjobban várt pillanat: Ruzsics Ferenc polgármester kihirdette a fődíjast.

- Idén a legeredményesebb iskola a Lovassy László Gimnázium - mondta, majd ebben a pillanatban hosszan tartó, örömteli sikoly és még hosszabb tapsvihar hangzott fel. A díj átadása után a polgármester - egykori helikonos diák - mondott beszédet.

- Nagyon jó volt itt lenni, nagyon jó volt keszthelyinek lenni, s ahogy a versben is hallhattuk, Keszthely egy jó hely. Örülök, hogy eljöttek közénk és olyan színt hoztak a városba, amire mindig nagyon vágyunk.

Ruzsics Ferenc beszédével véget ért a gála és véget ért a 199 éve útjára indított Helikoni ünnepségek. A győztes csapat tagjai pedig kézről kézre adták a serleget, hiszen mindannyiuk szereplése révén nyerték el.

- Örülünk neki, de én meg is lepődtem. Nyilván tudtuk, hogy felkészülve jönnek a gyerekek, ebből nem szoktunk presztízskérdést csinálni. Lehet, hogy ez is az egyik oka az eredményességnek, hogy lazán és jó hangulatban voltunk itt - mondta érdeklődésünkre a diákok gyűrűjében Schultz Zoltán, a veszprémi Lovassy László Gimnázium igazgatója.

A veszprémi diákok minden kategóriában bemutatkoztak, százharmincan jöttek el Keszthelyre. Ahogy az igazgató kiemelte, mindig nagyon jó szívvel érkeznek ide.

- Ez egy olyan esemény, ahol kifelé is meg lehet mutatni, hogy nekünk az iskolában nagyon fontos, hogy a tanulmányi eredmények mellett sporttal és művészetekkel is foglalkozzunk, csak komplex módon lehet nevelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!