Hírek

2015.10.22. 16:43

Veszprémieket is deportáltak 1956-ban

Veszprém – Egyetemi hallgatók és oktatók mellett fiatalkorúakat is deportáltak Veszprémből a Szovjetunióba a forradalomban való részvételükért 1956 őszén.

Szabó Péter Dániel

Paczolay Gyula nyugalmazott egyetemi docens mondta el mindezt a Veszprémben települt katonai szervezetek, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) és az MH 54. Veszprém Radarezred ünnepi állománygyűlésén csütörtökön a VMK-ban.

Paczolay Gyula, az állománygyűlés ünnepi szónoka a veszprémi forradalmi történésekről is beszélt

Az ünnepi szónok, aki az egykori vegyipari egyetem hallgatójaként maga is átélte a megyeszékhelyen a forradalmi pillanatokat, felidézte az 59 évvel ezelőtt történteket. – Más városokhoz hasonlóan itt is gyűléseket szerveztek a diákok, húszpontos követelést fogalmaztak meg, s fellázadtak az orosz nyelv kötelező oktatása ellen is – mondta el Paczolay Gyula, aki ezt követően szót ejtett a szabadságharc leverését követő deportálásokról is, amelyekről „sokáig nem volt illő beszélni".

Barta Sándor ezredes (jobbra) veszi át az elismerést Szücs József parancsnoktól az állománygyűlésen

– A magyar hazafiak 1956-ban szembeszálltak egy birodalommal, hogy kivívják szabadságukat. A szovjetek el tudták ugyan tiporni a felkelést, ám a nép szabadságvágyát nem – szögezte le köszöntőjében a meghívott vendégek és a felsorakozott állomány előtt Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka.

A folytatásban a nemzeti ünnep alkalmából elismeréseket adott át a megjelent katonáknak és civil alkalmazottaknak Szücs József ezredes és Zentai László ezredes, a veszprémi radarezred parancsnoka. A tiszti szolgálati jel első fokozatát vehette át Barta Sándor ezredes, Császár Kálmán őrnagy, Dusa Tamás alezredes, Gelencsér László százados, Lampert József alezredes, Mihályi József őrnagy és Végh Attila alezredes, a felderítő osztály osztályvezetője. A veszprémi ünnepség a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékeinek műsorával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!