Hírek

2015.01.30. 13:08

Veszprémnek kell uszoda - Hargitay András is segíti a tervet

Világ és Európa-bajnok, olimpiai érmes egykori úszó működik közre a leendő veszprémi uszoda megvalósításában. A létesítmény költséges lesz, de megéri – mondta.

Horváth Gábor

Szakmai oldalról dr. Hargitay András világ és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes úszó, utánpótlás kapitány segíti a tervezett veszprémi uszoda megvalósulását. Ezt Némedi Lajos alpolgármester jelentette be, aki pénteki sajtótájékoztatóján megköszönte a szakember részvételét a projektben.

- Egy hete jelentettük be azt, hogy szeretnénk egy sportuszodát, amely a város egyik nagyon fontos célkitűzése. Úgy gondoljuk, hogy a beruházás a fiataloknak és idősebbeknek egyaránt előnyére válna, az úszáskultúra fejlesztése mellett az egészségmegőrzés szempontjából is lényeges – fogalmazott Némedi Lajos, aki kiemelte: a kezdeményezésnek jó a visszhangja.

- Megtisztelő a felkérés – kezdte dr. Hargitay András, akit a nyolcvanas években a bakonyi megyeszékhelyről már megkerestek ezzel kapcsolatban, de az akkori álmok nem valósultak meg.

- Bízom benne, hogy ez most másként lesz. Veszprémnek kell uszoda, mert a lakosok megérdemlik, jár nekik. Olyan létesítményben érdemes gondolkodni, ami előremutató. A sport mindenféle szempontból jó, fontos, hogy minden korosztály ki tudja használni a leendő létesítményt.

Az egykori kiválóság ezzel kapcsolatban elmondta: érdemes előre gondolkodni, több medencét tervezni. Ha adott az infrastruktúra, azt a lakosság és a sport ki is fogja használni. Megjegyezte, van egy minimál és a egy maximál program, utóbbiban műugrótorony és élményfürdő is szerepelhetne. A legfontosabb a tanmedence megépítése, aztán a tízpályás ötvenméteres medence kialakítása, amelyben nemzetközi versenyt is lehet rendezni. Emellett érdemes lenne egy úgynevezett bemelegítőmedencét is megvalósítani.

Hangsúlyozta, a Magyar Úszó Szövetség minden szakmai támogatást meg tud adni a fejlesztéshez. A veszprémi uszoda edzőtáborok, nagyobb versenyek helyszíne is lehet.

A költségvetéssel kapcsolatban elhangzott, a megvalósítás körülbelül három és négymilliárd forintba kerülhet. Dr. Hargitay András elmondta: egy ilyen létesítmény fenntartása mindenképpen költséges, de a sport és az egészségmegőrzés adta előnyök nem válthatóak pénzre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!