Hírek

2016.09.01. 17:55

Horváthné Szabó Andrea a bábszínháza vezetése mellett verseket ír és fest is

Takácsi - A képzőművészet, a népzene, a néptánc és az éneklés mindig jelen volt az életemben. Saját bábszínházam születése is ezeken alapszik - mesélte a Naplónak Horváthné Szabó Andrea, a takácsi Tündérkert Bábszínház vezetője.

Polgár Szilárd

A lelkes amatőr társulattal sok rendezvényen találkozhattunk az elmúlt hónapokban, hiszen pápai városrészi napok, könyvtári programok, nyári falunapok visszatérő vendégei voltak. Ideje hát jobban megismerni őket.

A Tündérkert Bábszínház társulata négy főből áll, Horváthné Szabó Andreán kívül Horváth Anna, Horváth Gergő, valamint Császár Zsanett szerepel a mesejátékokban. 2012-ben A csillagszemű juhász című bábelőadást mutatták be először, majd egy karácsonyi darabbal jelentkeztek, ennek A nyuszika csizmája volt a címe.

- A mesékhez a díszletet és a bábokat is magam készítem, ezeken a magyar népi motívumok és formák egyedi kivitelezésben jelennek meg. A gyermekeket minden alkalommal bevonjuk a történetbe, interaktívan velünk játszanak. A mesék mellett régóta írok gyermekverseket is, így az adott anyagból könnyen bővíthetem a bábszínház repertoárját - nyilatkozta Andrea. Mint mondta, végzett pedagógusként, népi bőrművesként, néptáncosként és népdalénekesként könnyen megteremti az összhangot a gyermekközönséggel. Nagyon élvezi a bábszínházi tevékenységet.

Horváthné Szabó Andrea (balra) előadás közben a színpadon  Fotó: Polgár Szilárd

- Ebben az évben nagy örömömre a verseimhez Szalai Balázs közreműködésével zenei alapok készültek, amelyeket összegyűjtve Tündérkert legenda címmel mutattunk be egy előadást. Itt a csöppségek találkozhatnak Pöttöm Pannával, Batka Manóval, Mogyoródi Mátyással és Jankó legénnyel is. Tervezem egyébként, hogy a verseimet a saját illusztrációimmal összegyűjtöm és megjelentetem - jegyezte meg a takácsi bábszínház vezetője.

Megtudtuk tőle, hogy idén elkészült A vitéz kékfestő szabólegény című legújabb bábjátékuk. A mesét a közelmúltban több alkalommal is látni lehetett a pápai járás településein.

- Itt a gyermekközönség saját dalokat, verseket, mondókákat tanulhat velünk. Boszorkányosan főzünk, varázsolunk és táncolunk, valamint a mese keretein belül a kékfestés technikáját is bemutatjuk, sőt, esetenként kézműves-foglalkozással is kiegészül a program - fűzte hozzá Andrea, aki ezeken túl nagyméretű akril vászonképeket és falfestményeket is készít. Legutóbbi alkotása a gyarmati óvoda falát díszíti, Takácsiban pedig 2005-ben elkészítette a falu Betlehemét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!