Hírek

2012.08.18. 05:23

Vidékfejlesztés jövőjéről tanácskoztak

Balatonkenese - A vidékfejlesztés jelenlegi helyzetéről, valamint a következő, 2020-ig tartó tervezési időszak feladatairól tartottak konferenciát pénteken a Balaton-parti településen.

Halmos György

A rendezvényen elhangozott: fel kell gyorsítani a vidékfejlesztési pályázatok elbírálását és az elnyert összegek kifizetését, hogy az önkormányzatok, civilek, vállalkozók hamarabb hozzájuthassanak a fejlesztési forrásokhoz.

Pergő Margit, a rendezvényt szervező Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület (BBKKKE) elnöke elmondta: többen hangsúlyozták, hogy a Leader-egyesületek nagyon jelentős szakmai tapasztalatokat szerezetek az elmúlt évek során a vidékfejlesztés terén, ezért fontos azokat bevonni a tervezési munkába.



– Ha felelősséggel akarunk tervezni, akkor ezeket a területi alapon szerveződő egyesületeket nem lehet kihagyni a folyamatból – tette hozzá. Megemlítette, hogy volt olyan felszólaló, aki a nehézkes pályázati rendszert reformálná meg, mert sok a felesleges adminisztráció. A fórumon elhangzott, sok esetben hat-hét hónap is eltelik a pályázati eredmények kihirdetése és a pénz kifizetése között, de akadt olyan példa is, amikor ez az időszak 19 hónap volt.

A szakmai fórumhoz kapcsolódóan gasztrofesztivált és helyi termékbemutatót is rendeztek a Széchenyi parkban, ahol az egyesület 22 településének (Alsóörstől Vilonyáig) önkormányzatai, civil csoportjai, vállalkozói mutatkoztak be, illetve kínálták termékeiket, de érkeztek a Velencei-tó térségéből, valamint Erdélyből és Újvidékről is ételspecialitásokkal. A program részeként családi sportvetélkedőket rendeztek, helyi és térségi kulturális egyesületek léptek fel a színpadon, a rendezvény pedig az Első Emelet együttes koncertjével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!