Hírek

2017.06.26. 17:15

Virágkoszorú, mágia, boszorkánytánc, fényünnep Zircen

ZIRC - Szent Iván-éji programmal kapcsolódott a Bakonyi Finnbarátok Köre a Múzeumok Éjszakája városi programsorozatához.

Müller Anikó Hanga

Az ünnepet megelőző este a Barátság parkban felvonták a magyar és a finn zászlót. Wenczel Zsuzsanna elnök köszöntőjében szólt a Juhannus ünnep üzenetéről, jelentőségéről, a finn emberek lelkületéről.

– Ez a zászlós nyárünnep a finneknél a Karácsony után a legnagyobb ünnep, az ősi hagyomány folytatása, mely hajdan bő termést, egészséges nyájat ígért. Máglyatüzeket gyújtanak kicsiknek és nagyoknak külön, a tóparti mökkiket – nyaralókat – nyírfaágakkal díszítik, makkarát sütnek, felhúzzák a nemzeti lobogót.

A zászló kék színe az ország sokezer tavát, tiszta egét jelképezi, a fehér a nyolc hónapig hóval borított tájat, a fehér felhőket és éjszakákat. A lobogó nem lehet piszkos, szakadt, mosás után csak beltérben szárítható, soha nem érintkezhet a földdel, ha ez megtörtént, el kell égetni. Este felvonják, és egész éjszaka lobog, mondta.

A zirci finnbarátok két évtizede ünneplik a Juhannust, de első alkalommal tartottak ünnepi zászlófelvonást, vallják, ez méltón jelzi a két nép egymás iránti tiszteletét, a több évezredes lelkekbe írt rokonszenvet. E hangulat jegyében folyt a vidám, hagyománytisztelő ünneplés a nyírfákkal övezett, apró tavacskával finn hangulatot idéző parkban. A meggyújtott mécsesek, máglyák tüze a fény győzelmét hirdeti a sötétség és annak erői felett. E gondolat köszönt vissza a programokban is.

Megjelentek a manók – fellépett a Tücsökzenekar Tarcsay Beáta vezetésével – vendégül látták Francsics Judith jósnőt, Varga Bence bűvészt, varázsléptű táncosokat – a csetényi Bujka néptánccsoportot – a csodás ujjú harmonikást, Ivanics Imrét, népdalokat énekelt Petus Mónika és Szentkereszty Judit, a finnbarát lányok, asszonyok boszorkánynak öltözve mágikus táncot roptak, a boszorkánykonyhában pedig ízletes gulyás rotyogott, a szabadtéri kemencében pirosra sült a makkara.

Az ősi szerelmi praktika hagyományát idézte a virágszedő túra, a koszorúkötés margarétából, színes mezei virágokból és a virágkoszorús körtánc. Finnországban a Juhannus teszi varázslatossá a nyár kezdetét.

– A finn nyár rabul ejtő, Lappföldön július közepéig le sem nyugszik a Nap. A finn nyár más, mint a mi strandzajos, dinnyés, olvadó jégkrémes, esti csillagvarázsos évszakunk. Az éjtelen éjjelek, az örökös fény szinte ősrobbanás szerű változást idéz elő a természetben. Hallod, látod, érzed az áramlást, a növekedést, feléled, kivirul a természet.

A tavak tinta kékje, a karnyújtásnyira a fejünk fölött úszó felhőpamacsok patyolatfehérje, a folyómeder, a vízen táncoló napfény arany csillogása, az eperillatot hozó szél, az áfonya és az alkonyok rubintragyogása. Meztelenül úszni szauna után, élvezni a makkara roppanását. Ilyen a finn nyár, mesélte Wenczel Zsuzsi.

Ezt a hangulatot idézték és élvezték a zirci civil szervezet tagjai és a cigánydombi ligetbe látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!