Hírek

2017.04.25. 19:15

Kárpátaljai vendégek látogatása - Visk sokat szeretne majd tanulni Pápától

Pápa – A kárpátaljai Visk településről érkezett delegáció Pápára a hétvégén, hogy megtegyék az első lépést a testvérvárosi kapcsolat kialakításának irányába. A vendégeket lenyűgözte a bakonyaljai város, melytől bevallottan sokat szeretnének tanulni.

Polgár Tibor

Visk régóta jó kapcsolatot ápol a Veszprém Megyei Közgyűléssel és annak elnökével, Polgárdy Imrével, a kárpátaljai küldöttség az ő közreműködésével jutott el Pápára a partnerkapcsolat megalapozására. A viskiek megismerkedtek a pápai nevezetességekkel, látnivalókkal, illetve a városházán találkoztak a vezetőkkel, a szociális, az egészségügyi és a kulturális intézmények igazgatóival, hogy röviden bemutassák egymásnak szűkebb pátriájukat.

Hajovics Jaroszlav, Visk polgármestere a településükről elmondta: a kárpátaljai egykori koronaváros a Felső-Tisza-vidéken, a Huszti járásban fekszik 12 ezer hektáros ukrán területen, közel a román határhoz. Nyolcezer fős lakosságuknak a fele magyar, emellett pedig többek között ukránok, oroszok, románok, szlovákok és németek is élnek a városban. - Valamennyi nép békében él egymás mellett. A magyar közösség magyarul beszél, de persze az ukrán nyelvet is használják. Településünk közelmúltbéli történetének egyik legnagyobb eredménye, hogy a meglévő magyar iskola mellé 2016-ban magyarországi támogatással létre tudtunk hozni egy magyar óvodát is, így száz kisgyermek járhat magyar oktatási-nevelési intézménybe - jegyezte meg Hajovics Jaroszlav.

Áldozó Tamás mutatja a Pápa-címert Hajovics Jaroszlavnak és Pavlo Nazarijnak Fotó: Polgár Tibor

A polgármester Pavlo Nazarijhoz, a Huszti Járási Állami Adminisztráció elnökéhez hasonlóan nagy elismeréssel beszélt Pápáról, hangsúlyozták, fantasztikus értékeket láttak itt, és a pozitív példákat szeretnének majd megvalósítani otthon. Leginkább a hagyományőrzés, a magyar történelem és a város múltjának megőrzése terén mutatkozó elkötelezettség, ezek átadása a fiatalok számára, a rendezett településkép és környezet, valamint az aktív civil közösségi élet volt nagy hatással a vendégekre, akik a városfejlesztéssel kapcsolatban tapasztalt pozitívumokat is szívesen megvalósítanák Visken. Hajovics Jaroszlav egyébként a kulturális, az ifjúsági és a sportkapcsolatokban lát együttműködési lehetőségeket.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere kifejtette: a Felvidéken és Erdélyben jól kiépített, erős együttműködéseik vannak, a képviselő-testületben pedig már régóta élt az igény egy kárpátaljai testvérkapcsolat iránt. Hozzátette, a pápai és a viski néptáncosok között már létezik egy közvetett kapcsolat, a helyi nyugdíjasegyesület ugyancsak partner lehet az együttműködésben, illetve az egyházak közösségei is egymásra találhatnak. Lehetőséget rejt még az együttműködésre a két város intézményhálózata, például az iskoláké, továbbá vannak határokon túlnyúló pályázatok, melyekben Visknek egy európai uniós partnerre van szüksége az eredményes projekthez. - A határon túli, magyarok lakta településekkel való partnervárosi kapcsolatok kiépítése remek eszköz arra, hogy a pápai ifjúsággal megismertessük a magyar történelmet, hagyományokat, kultúrát. Hiszem, hogy minden magyar településnek küldetése, hogy határon túli magyar közösségeket támogasson, nem feltétlenül közpénzekből, hanem azzal a tehetséggel, gazdagsággal, önkéntes munkával, ami egy ilyen ügy mellé állítható - fogalmazott Áldozó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!