Hírek

2012.11.22. 18:26

Vita a szemétdíjról

Nem állapodott meg az önkormányzat a Vertikál Zrt.-vel a települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására vonatkozó jövő évi árakról.

Varga Domokos Péter

Kontics Monika, az önkormányzat pénzügyi, településfejlesztési és humán bizottságának elnöke a napirend tárgyalásakor elmondta, a Vertikál szerint 2827 ingatlanból szállítják el a hulladékot, míg ez a szám a polgármesteri hivatal felmérése alapján 3226. Szerinte az árképzés is rossz, mivel a polgárok most azt hiszik, a térítési díjért nekik kell hetente megtermelni 120 liter szemetet. Javaslata szerint a gyártelepi városrészben 104, Fűzfőfürdőn és Tobrukban 52, az üdülőknél pedig 27 legyen az ürítések száma.  

Szanyi Szilvia azt kérte, tisztázzák pontosan, mennyi a díj azokon a településeken, ahol a fizetendő összeg az ürítések számától is függ. Szerinte Fűzfőn mindenütt elég lenne a heti egyszeri ürítés. Választ vár arra is, Balatonfűzfőn miért fizetnek többet 8-9 ezer forinttal ugyanannak a szolgáltatónak ugyanazért a szolgáltatásért, mint Litéren. Erdősi Gábor szerint a hulladékszállítási gondra megoldást majd az új szolgáltató, az észak-balatoni konzorcium belépése hozhat, ő is úgy látja, elég a heti egyszeri ürítés. Dr. Varjú Lajos azt hangsúlyozta, a díjat éppen a konkurencia megléte tartja alacsonyan, ahol már ma is a konzorcium a szolgáltató, ott jóval magasabb a szemétdíj. A betegség miatt hiányzó polgármester helyett az ülést levezető Váróczi Kálmánné alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, a rendelet módosítása előtt meg kell egyezni a szolgáltatóval.

A Vertikál Zrt. képviseletében Schubert Viktor létesítményvezető és Bakonyiné Lentsés Ildikó kommunális irodavezető többek közt elmondta: Fűzfőn most a legolcsóbb rendszerüket alkalmazzák. Litéren azért olcsóbb a szolgáltatás, mert ott nincs hulladékudvar és zöldhulladék-szállítás. Fűzfőn 11 millió forint díjhátralékot adtak át az önkormányzatnak. Annak ellenére, hogy ez adóként behajtható, ebből idén összesen 35 ezer forintot kaptak meg.  A képviselők végül is arról döntöttek, hogy folytatni kell az egyeztetést a Vertikállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!