Hírek

2017.01.25. 10:09

Vízzel együtt telelnek a medencék a tapolcai strandon

A tapolcai strand gépészete minta lehet több dunántúli nagyváros fürdő fejlesztéséhez.

Tóth B. Zsuzsa

A közelmúltban több könyékbeli nagyvárosból, sőt, még Szlovákiából is érkeztek szakemberek a strandra, hogy tájékozódjanak a tavaly elkészült fürdő korszerű gépészeti berendezésének működéséről. Minderről az üzemeltető Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, Gáspár András tájékoztatta lapunkat.

- A gépészet a hőszivattyúval a mai legkorszerűbb ilyen rendszer. A tervezőtől és a kivitelezőtől kapott információnk szerint hazánkban a tapolcai strandon kívül csupán egyetlen helyen működik hasonló gépészet. A termálkút 33 fokos vizet termel, amely a visszaforgatás során hűl, tehát fűteni kell. A telepített hőszivattyú a visszamosásnál keletkezett vízből menti ki azt a hőmennyiséget, amellyel folyamatosan megfelelő szinten, akár 34 fokon tudjuk tartani a vizet azokban a medencékben, amelyekben ilyen hőfokú vízre van szükség. A látogatók tetszését elnyerte a strand, a medencék és a gépészet. Úgy nyilatkoztak, hogy akár náluk is működhetne ilyen rendszer, valószínűleg a mienkhez hasonló technológiai megoldásban gondolkodnak majd – mondta Gáspár András. A medencék teleltetéséről szólva hozzátette, hogy annak megfelelően járnak el, amint az a technológiai leírásban szerepel.

Gáspár András az egyik, fagytestekkel felosztott vízfelületű medencénél

- A gépészeti berendezések, vezetékek vízmentesítve lettek még a fagy előtt. A medencéket viszont a víztartásos megoldással kell teleltetnünk. A medencékben levő vizet nem engedtük le az utolsó alkalommal. Úgynevezett fagytesteket helyeztünk el a vízen, a műanyag táblák a víz befagyása során felveszik a jég tágulását. Így nem feszül bele a medencébe a vízfelület, hanem a fagytestek nyomódnak össze. Adott, hogy mekkora felület maradhat egyben, ennek megfelelően osztottuk fel a vízfelületet a fagytestekkel. Ezt a módszert sok helyen tesztelték már sikerrel – mondta az ügyvezető. Hozzátette, hogy a vízbe nagyjából harminc centiméter mélyen merülő fagytestek mérete elég ahhoz, hogy a vastag jég károsító hatásaitól megvédjék a medencét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!