Hírek

2016.10.13. 17:30

Vonzó a fiatalok számára Káptalanfa

Minden évben bemutatkoznak a helyi alkotók. Fiatal családosok telepednek le Káptalanfán. Egy család az építkezéshez építési telket igényelt az önkormányzattól, a másik kettő önkormányzati lakást vásárol.

Tisler Anna

Csordás Gáspár polgármestertől megtudtuk, hogy a családok többsége más településekről költözik Káptalanfára, így a lakosságszám, valamint a gyermekintézmények kihasználtsága is nő. A község lakosainak száma évek óta 850 fő közelében van. A polgármester a beköltözőket arról is kérdezte, hogy miért az ő településüket választották. Mindannyian azt mondták, azért volt számukra vonzó Káptalanfa, mert minden szolgáltatás elérhető, ami fontos.

A község temploma

A település összközműves, helyben van óvoda, iskola, egészségügyi alapellátás, gyógyszertár, jó a közlekedés. Ugyanakkor élvezhetik a nyugodt, biztonságos falusi életet, a jó levegőt. A közösségi programokból sem maradnak ki, minden hónapra jut kulturális rendezvény. A könyvtár állományában minden korosztály megtalálhatja az őt érdeklő irodalmat, aki internetezni akar, annak laptopok állnak rendelkezésére. A múlt értékeit is megőrzik. Az idősebbek háztartásában a padláson vagy a tároló helyiségben még találhatók a régi használati tárgyak.

A Trianon emlékművet a községben dolgozó erdélyi magyarok készítették

A felhívásra sokan vittek be például szenes vasalót, amelyet több, mint száz éve gyártottak. A fiatalok, de még sok középkorú is a kiállításon látott olyat először. Látható egy példány az első villanyvasalóból is, vannak hatalmas ébresztőórák, konyhai eszközök. A művelődési ház színháztermében jelenleg a sümegi keramikus, Oszkai Réka és a káptalanfai kötődésű Boldizsár Zsolt festő kiállítása látható. Boldizsár Zsolt több káptalanfai témájú képet is bemutat. December elején a helyi alkotók is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Oszkai Réka és Boldizsár Zsolt kiállítását sokan látogatják

Évek óta hagyomány a kiállítás, már készülnek az alkotók. Visznek festményt, dísztárgyakat, és csipkéket. A szomszéd település, Nemeshany csipkéinek a készítését több helybeli asszony is megtanulta, az iskolában pedig csipkés szakkört indítottak. A szép csipkék láttán egyre többen kedvet kapnak ahhoz, hogy megtanulják a készítést. A gyerekekhez házhoz megy a Mikulás, majd az adventre már közösen készülnek a művelődési házban. Tartanak falukarácsonyt, falusi disznótort, majd szilveszteri mulatságot. A településen négy civil szervezet tevékenykedik.

Csordás Gáspár polgármester a helytörténeti kiállításon

A polgárőrök hetente többször vannak szolgálatban, éjszaka is vállalják a figyelő szolgálatot, a bűnmegelőző munkát. A sportegyesület tagjai a megyei harmadosztályban fociznak, és érnek el jó eredményeket. A máltai szeretetszolgálatnak is működik csoportja Káptalanfán, akik minden évben betlehemet állítanak, és jótékonysági adventi vásárt szerveznek a templomtéren.  A Káptalanfáért Egyesület tagjai a kulturális programok szervezésében és lebonyolításában segítenek, de a másik három civil szervezet tagjaira is számíthat a közösség.

A gyűjteményben a régi vasalók is helyet kaptak

Az óvodások és az iskolások is örömmel szerepelnek a rendezvényeken. A község minden évben gyarapszik, az idén pályázati forrásból 12.7 millió forintért készült el a Sport és a Kossuth utca aszfaltozása. Az adósságkonszolidációban nem részesült települések pályázatán 10 millió forint támogatásra számítanak. Abból a Rákóczi utca járdáját és a helybeliek által Szélescsapásként emlegetett részt újítanák fel.

Nagy Benjámin és Bakos Márk jól érzi magát az óvodában

A művelődési ház energetikai korszerűsítését ugyancsak tervezik. Jelenleg tizenöten dolgoznak a Start munkaprogramban közhasznú foglalkoztatottként, ők az elmúlt két évben több, mint két kilométer hosszúságban újítottak fel mezőgazdasági utakat. A település belterületén a parkokat, zöld területeket is ők gondozzák. Az átmenő út mellett parkot hoztak létre, amelyben minden évszakban van éppen nyíló virág. A település virágosításában és egyéb rendezvények bonyolításában is részt vállalnak a nyugdíjas klub tagjai.

A park egyik sarkában őrzik a falusi hagyományokat, gémeskutat és szekeret láthat az arra járó, a park másikrészében található a Trianoni emlékmű, amely a községben dolgozó erdélyi magyarok közreműködésével készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!