Hírek

2017.08.05. 13:20

Vonzóvá teszik Gyepükajánt a fiataloknak

Két fiatal pár költözött nemrég Gyepükajánra. A település örül, ha az üresen álló lakásokba újra élet költözik.

Tisler Anna

A fiatalok helyben gazdálkodnak. Egyikük mezőgazdasági termelést folytat, majd feldolgozót is szeretne, a másikuk lovakat tart. Őket már mindenki ismeri, a lovagolni vágyó gyerekeknek lehetővé teszik, hogy kipróbálják magukat.

Kalmár Viktória könyvtáros az új játékok egyikével

Trejer Gabriella polgármester, aki Gyepükajánban töltötte gyermekkorát is, örül, ha mások is felfedezik a 316 lakosú kistelepülés értékeit. Az ingatlanvásárló fiataloknál az ár és a minőség az egyik legfontosabb. A térségben megfizethető áron beköltözhető ingatlanokat árulnak. A házakhoz nagy kert is van, amelyikhez telek is tartozik, ami az állattartók és a gazdálkodók számára fontos. A faluban sokak tartanak háziállatot, így a másiké sem zavar senkit.

A község a főút mentén van, könnyű a megközelítése, helyben működik óvoda, kis létszámmal, egy csoporttal, így mindenkit egyénileg is tudnak fejleszteni. Jelenleg óvónőt keresnek. A település lakosainak korösszetétele is jó, a 14 éven aluliak hatvanan vannak. A település biztosít számukra minden lehetőséget ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A község életébe is bevonják őket. Sokan szívesen segítenek.

A felújításra váró,1942-ben készült hősi emlékmű

A fiatalokat a könyvtáros, Kalmár Viktória fogja össze. Most épp raklapokból készítenek a könyvtár melletti udvar egyik sarkába kiülőt. Vásárolnak majd párnákat is, hogy kényelmesebb legyen, és tetőt tesznek fölé. Ha az időjárás engedi, még októberben is kiülhetnek beszélgetni. A nemzeti kulturális alap pályázatán nyertek 1,3 millió forintot, amelyből bővítik a teret. Az egykori posta épületét, a jelenlegi ifjúsági klubot újítják fel és rendezik be. A felújításhoz kérték a rendszeres könyvtárlátogató fiatalok véleményét is. Abban mindenki egyetértett, hogy babzsákfotel feltétlenül szükséges. Kalmár Viktória elmondta, új játékokat is kaptak, legót és társasjátékot. A gyerekek a mesekönyveket szeretik, mindig a legújabb meséket, az iskolások már kezdik olvasni a következő tanév kötelező olvasmányait. Előfordul, hogy nincs meg helyben a szükséges példányszám, akkor a megyei könyvtártól kérnek. Kalmár Viktória szociális gondozóként is dolgozik, hét időskorút látogat. Nekik, ha kell, házhoz viszi az olvasnivalót. A felnőttek a romantikus vagy szórakoztató irodalmat kedvelik.

A játszótér új mászókája

A nyári szünidőben a játszótérre újabb eszközöket szereltek fel. Augusztus 19-én sport- és gyereknapot tartanak, a gyerekek már várják a vidám napot. Ősszel pedig közkívánatra ismét lesz Tökjó nap. Tavaly, az elsőn különleges formákat faragtak tökből, mécsest tettek azokba, majd kitették a község forgalmas részeire, és a sötétben messziről világítottak.

Trejer Gabriella polgármester

Trejer Gabriellától megtudtuk, hogy az egyik buszvárót átépítették, a másikat is fel-újítják, majd belül a gyerekek kifesthetik. Tervezik a település egyik jelképe, a Csonka torony felújítását, mellé pedig pihenőparkot, szalonnasütő helyet terveznek.

Az új buszváró
Fotó: Tisler Anna

A torony a címerükben is látható. A kőfejtőben pedig kulturális programok megtartására alkalmas teret szeretnének kialakítani. Az oda vezető út is rendszeres karbantartást igényelne, ha nagy volna a forgalom. Jövőre a közfoglalkoztatás keretében azt is szeretnék megoldani. A közfoglalkoztatásban jól működik a növénytermesztés. A termény egy részét a helybelieknek a piaci árnál olcsóbban eladják, és a káptalanfai konyhára is szállítanak, ugyanis az látja el az iskolásokat és a szociális étkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!