Hírek

2012.10.04. 12:01

Vörösiszapömlés: az Ökumenikus Segélyszervezet 242 millió forintos támogatást adott

Az Ökumenikus Segélyszervezet Kolontárra fókuszálva összesen több mint 242 millió forintos segítséget nyújtott a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak - közölte a szervezet.

MTI

A katasztrófa második évfordulójára készített jelentés szerint a szervezet a gyorssegélyezés mellett kiemelten kezelte a magánszemélyek támogatását, de nagy hangsúlyt helyezett a közösségi és fejlesztési projektekre is. Helyi irodát nyitottak Kolontáron, így munkatársaik folyamatosan jelen voltak a térségben.

Jelenleg is folyamatban van a művelődési ház felújítása és az elöntött és megsemmisült településrészen egy tanösvény megépítése, amely a katasztrófára való emlékezést segíti és felhívja a figyelmet az emberi felelőtlenség következményeire. Tavaly a tragédia egyéves évfordulóján emlékművet adtak át.

Mint írták, az Ökumenikus Segélyszervezet a rendszeres élelmiszer- és higiénés csomagok mellett iskolaszerekkel és egyéb tárgyi támogatással is segítette a kitelepítetteket és a katasztrófa többi károsultját. Az összes kolontári károsult számára egyenként 2 millió forint értékű ingóságpótlási utalványt osztottak ki, ez összesen 76,4 millió forintot tett ki. Támogattak lakásfelújításokat, bajba jutottak rezsijét is finanszírozták. Vállalati partnerek közreműködésével új eszközökkel szerelték fel a térségi védőnői szolgálatot és a kolontári orvosi rendelőt, de háztartási készülékekkel támogatták a devecseri és a kolontári közintézményeket is.

A szervezet beszámolója szerint a gyors segítségnyújtásra 23,4 millió forintot, míg a természetbeni adományokra csaknem 90 millió forintot fordítottak. A közösségi intézményekre és közösségi segítségnyújtásra összesen 53,1 millió forintot költött az Ökumenikus Segélyszervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!