Hírek

2017.07.07. 16:50

Wifi a fiataloknak az önkormányzattól Kisszőlősön

KISSZŐLŐS Telefonnal a kezében állt a napon a polgármesteri hivatal mellett Ignácz Erzsébet és Bágyi Erzsébet. Mint elmondták, az épület többméteres körzetében tudják fogni a wifit, így ingyen internetezhetnek.

Tisler Anna

A kisszőlősi önkormányzat biztosítja a lehetőséget a község lakóinak. Ignácz Erzsi, a somlóvásárhelyi iskola nyolcadikosa kérdésünkre elmondta, hogy az épület mellett főleg esténként gyűlnek össze a fiatalok, amikor már enyhül a nappali hőség. A legtöbben ekkor mennek fel a közösségi oldalakra, beszélgetnek barátaikkal, osztálytársaikkal. Az ő osztályába az egész kistérségből járnak, nyáron a világháló a legegyszerűbb és legkönnyebb módja annak, hogy megoszthassák egymással az élményeiket. Aki utazik valahova a családjával vagy táborban van, küld képet a többieknek. Izgalmas nézni, ki hol jár. Erzsi az ajkai strandra készül. Járt már ott, és tetszik neki. Amikor otthon van, gyakran kimegy wifizni. A fiatalok zenét töltenek le vagy olyan tartalmakat, ami érdekli őket. Felnőttek is járnak ide, ők a távol élő gyerekekkel, unokákkal beszélgetnek. Persze, nem csak a telefonnal foglalkoznak egész este, beszélgetnek egymással is.

A település határában levő kápolna

Árik István polgármester elmondta, hogy a községben sok a nehéz körülmények között élő, akinek nincs lehetősége internetet előfizetni. Ma már sok minden a világhálón zajlik, aki lépést akar tartani a korral, fontos, hogy hozzáférjen az információhoz, anélkül még jobban lemarad. Aki kevés pénzből él, nem mindegy, hogy megtalál egy menetrendet vagy akciós vásárlási lehetőséget a neten, ami számára ingyen van, vagy telefonálgathat. A gyerekeknek ez egy szórakozás, és lehetőség arra, hogy kinyíljon előttük a világ. A községben élő 50 gyerek nagy része hátrányos helyzetű, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 41 diák jogosult a nyári szünidőben az ingyenes étkeztetésre.

A kerítést Nagy Róbert festi

Az éthordókat az egykori bolt épületében gyűjtik össze, majd Devecserből szállítják az ebédet. A község korszerű játszóteret épített, a sportpályát rendszeresen karbantartja, hogy a gyerekek tudjanak játszani, kikapcsolódni. A diákok szeretnek sportolni, sokan részt vesznek a Bozsik-programban, nyáron a sportpályán fociznak. A legkisebbek a játszótéren találkoznak. Augusztus végén a falunap is róluk szól. A kérésüknek megfelelően lesz légvár, arcfestés, különféle játékok. Árik István elmondta, hogy a térségben figyelnek arra, hogy más időpontokban tartsák a programot, így aki akar, el tud menni több helyre is. Szinte minden hétvégére jut valami rendezvény, így aki nyaralást nem engedhet meg magának, annak is jut élmény.

Ignácz Erzsébet (áll) és Bágyi Erzsébet a hivatal épületéhez jár wifizni

A Szent Márton úthoz tartozó Kisszőlősön sokszor mennek át kerékpáros kirándulók. A község tervezi, hogy pihenőhelyet készít számukra. Az információs táblákon a térség látnivalóit és a távolságokat is feltüntetik. A templom kertjében már elkészült a gyógynövényes bemutatókert. A télen a kemény fagy több növényt tönkretett, de tavasszal újraültették, így már ismét teljes a tanösvény.

Árik István polgármester a tanösvényen a zsálya előtt Fotók: Tisler Anna

A községben folyik a temető felújítása. A sírok közötti utat aszfaltburkolat fedi. A fa kerítést Nagy Róbert festette. A közfoglalkoztatott elmondta, jól halad a munkával. A régi festést az időjárás kezdte ki, amúgy a fa jó állapotú, könnyű azon dolgozni. A temetőhöz vezető út szintén aszfaltos. A beruházáshoz alig kellett önrészt biztosítani, az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok támogatásából 2,9 millió forintot kaptak. Tervezik a belterületi utak felújítását. A közterületeket a közfoglalkoztatottak gondozzák, a lakók pedig vigyáznak a rendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!