Hírek

2015.11.13. 11:15

Zalától Békés megyéig fosztogatták az idős embereket

A Veszprémi Járási Ügyészség 57 sértett sérelmére, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat öt kaposvári illetőségű személlyel szemben.

2014 júniusától 2015 januárjáig idős, túlnyomórészt 80 év körüli sértettek lakásaiba különböző történeteket kitalálva bejutottak, s ott a sértettek figyelmét elterelve az értékeiket eltulajdonították. A vádirat szerint az elkövetők közül négy személy volt az, akik bűncselekmények rendszeres elkövetése révén tett szert anyagi haszonra, és bérelt gépjárművekkel, „utazó bűnözőként” járták az országot. Ennek során a lakóhelyükhöz közelebb eső Zala, Vas, valamint Veszprém, Fejér, Tolna és Baranya megyéken túl Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, illetve Békés megyékben is megfordultak, kiszemelték azokat az embereket, akik a megtévesztő magatartásuk mögött rejlő valódi célt a koruknál, egészségi állapotuknál fogva nem, vagy csak korlátozottan tudták felismerni, és értékeiket eltulajdonították. Áldozataikat jellemzően azzal tévesztették meg, hogy részükre a nyugdíjfolyósító intézettől, vagy valamelyik szolgáltatótól hoztak pénzt, azonban a pénz átadásához fel kell írniuk egy nagyobb összegű bankjegy sorszámát.

Mindeközben a sértettek figyelmét elterelték, és pénztárcájukat, a lakásban tartott készpénzüket, egyéb könnyen mozdítható értékeiket megszerezték. Volt olyan sértett, akinél már napokkal korábban – eladó régiség ürügyén – terepszemlét tartottak, majd amikor a régi fateknő „megvásárlása” végett ismét felkeresték, a házból 960.000 forintját tulajdonítottak el. Máskor magukat rendőrnek kiadva jutottak be a lakásba, és a 87 éves sértett pénzét azzal az indokkal vetették elő, hogy annak tárolási helyét le kell fényképezniük. Előfordult, hogy ugyanazt a sértettet néhány hónap leforgása alatt két ízben is megkárosították, így miután egy 92 éves embertől 300.000 forintját eltulajdonították, három hónap elteltével magukat rendőrnek kiadva ismét felkeresték azzal, hogy a bűncselekmény elkövetőjét megtalálták, ezért a sértett otthon tartott értékeit le kell fényképezniük. Az idős férfi a kérésre a készpénzét és az otthon tartott ékszereket is elővette, melyeket az elkövetők eltulajdonítottak, és ezzel további, mintegy 200.000 forintos kárt okoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!