Hírek

2017.06.20. 13:02

Izgalmas határátlépések - Závada Péter nyitotta meg a 88. veszprémi könyvhetet

Veszprém – Érdekes egybeesés, hogy Pesten épp édesapám (Závada Pál – a szerk.) nyitotta meg a könyvhetet.

Leitner Vera

Én a személyes történetemet szerettem volna elmondani a könyvhét kapcsán, bemutatni, miként kerültem közel az irodalomhoz, hogyan jutottam el a zene, a rapszövegek révén a versolvasáshoz és -íráshoz, s később a drámához is – mondta el Závada Péter, a 88. veszprémi könyvhét vendége, aki a rendezvényt megnyitotta. A költővel klasszikus és modern kapcsolatáról, Instagramon felbukkanó versfoszlányokról, szeptemberben érkező új kötetéről beszélgettünk.

Fotó: Pesthy Márton

– Ez méretéből fakadóan egy kisebb, családias rendezvény, ugyanakkor gazdag a választék a most, kimondottan a könyvhétre megjelenő könyvekből – mondja el Závada Péter, és sorolja is példaként a friss címeket Tompa Andreától, Nádas Pétertől. Mint mondja, próbálja egyszerre olvasni a most megjelenő kortársakat és a klasszikusokat.

– Például, mikor kijött Houellebecq: Behódolás című könyve, akkor érdekelt, hogy mi az, amit ő most franciaként erről az egész iszlámkérdésről el tud mondani. De közben persze mindig vannak olyan klasszikusok, amiket még nem tudtam elolvasni, vagy a gimnáziumban kihagytam. Ezeket újra előveszem, mondjuk egy Thomas Mannt vagy egy Dosztojevszkijt, szóval próbálom az irodalmat párhuzamaiban követni. Ezt propagálom az oktatásban is, hogy egyszerre tanuljunk kortárs és klasszikus szövegeket, mert akkor folyamatosan nyitva áll a lehetőség a kettő összeolvasására.

Nem mondanám, hogy kamaszként link voltam, de inkább a zene iránt érdeklődtem. Ráadásul, mikor középiskolás voltam, akkoriban jött be az internet, ami teljesen elvonta a figyelmet a papír alapú szövegtől. Arra volt szükségem, hogy ettől az információdömpingtől, ami ma éri az embert, egyszer csak csömört kapjak, hogy ismét könyvet akarjak a kezembe venni. Vissza kellett érkeznem ehhez az állapothoz.

Fotó: Pesthy Márton

Szeptemberben megjelenő új kötete kapcsán elmondta, a készülő könyvbe sok érdekes szöveg bekerül, melyek az emberi testet és a tájat kapcsolják össze, emellett pedig többszínházas szöveg is helyet kap benne.

– Az elmélet felől közelítve a színháztudomány is beleíródik a versekbe. Az érdekel, ahogy megjelenik a színházi bekeretezés az életünkben, hogy miként észlelünk, milyen hétköznapi helyzeteket vélünk színházként felismerni – árulta el Závada Péter.

– A kötetben emellett több állatos, erdős szöveg is megjelenik. Ha eszünkbe jut Shakespeare Ahogy tetszikje vagy a Szentivánéji álom, ezek mind erdőben játszódnak, ez is behozza a színházat. Az emberi és állati tapasztalat közti átmenet egy viszonylag friss kutatási terület a kortárs filozófiában. Izgalmas téma a határátlépés.

A fiatal költő úgy látja, a népszerű közösségi képmegosztó, az Instagram olyan, mint egy régi faliújság, csak a technológia változott meg. Ám a modern kor vívmányai nem feltétlenül szabnak gátat a fontos, lényeges dolgok terjedésének, így az irodalomnak sem, sőt. Nagy divat ma már verssorokat, irodalmi szövegeket posztolni a felületen, Závada Péter erre a jelenségre is reflektált.

– Ezt mindig is csinálták az emberek, mindig ragasztottak a falakra falragaszokat, versrészleteket. Badarság azt gondolni, hogy olyan hatalmas változás történt, egyszerűen csak egy új médium került szóba. Ez, úgy vélem, egyrészt leállíthatatlan, másrészt, ha valaki egy rövid versrészleten keresztül jut el a teljes szöveghez, az mindenképpen fontos. Nem baj, ha nem egyszerre a teljes egésszel találkozik valaki. A könyvekkel is ugyanígy vagyunk, mikor bemegyünk egy könyvesboltba: belelapozunk, de nem olvassuk el ott helyben, épp csak annyit, amennyit a figyelem be tud fogni belőle. Jó esetben aztán hazaviszi az ember és elolvassa végig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!