Hosztót

2016.12.03. 21:15

Hamarosan megújul a könyvtáruk

Hosztót- Kapura kitett bevásárlótáska jelzi a mozgóbolt eladójának, hogy az ott lakók vásárolni szeretnének. A településen ugyan évek óta nincs bolt, de a lakosok alapvető szükségleteiket a járművek kínálatából ki tudják elégíteni.

Tisler Anna

A kenyeret és péksüteményt árusító autó minden reggel végigmegy a település utcáján. Az eladó a nevén szólítja a vevőt, és azt is tudja, ki mit szokott kérni. Gyakran amint meglátja a vevőt, már csomagolja is az árut. A húst és felvágottat másik autóból szerzik be, de kapujuk elől tudnak venni kisebb háztartási eszközöket, takarmányt, sőt palackos gázt és munkaruhát is. Nagyobb bevásárlásra kell csak utazniuk. Akinek nincs autója, felül a reggeli autóbuszra, vagy a falugondnok segítségét kéri. A Zalaszegváron élő falugondnokot hamar elfogadták a lakók, mondta Major Lajos polgármester.

Major Lajos polgármester Fotó: Tisler Anna

Szinte mindenkinek segített már. Ő viszi orvoshoz a betegeket, szerzi be a gyógyszert, a közétkezőknek viszi Csabrendekről az ebédet. A napi tevékenységükben segítségre szoruló idősekhez helyben élő szociális gondozó jár.

A község temploma egy dombon áll a temetőben Fotó: Tisler Anna

A 75 fős kistelepülésen a lakók figyelnek egymásra, főként az idősekre. Azt, hogy a generációk közel kerüljenek egymáshoz, a községi rendezvények biztosítják. Karácsony előtt adventi koszorú-készítésre gyűlnek össze a művelődési házban. Már mindenki tudja, hogy a könyvtár is megújul. Fejlesztésre egy pályázaton nyert pénzt a község. A helyiséget most alakítják ki az új bútoroknak, eszközöknek. Németh Lászlóné könyvtárostól megtudtuk, van igény a szolgáltatásra. Főként a diákok látogatják a könyvtárt, de a felnőttek között is többen szeretnek olvasni. Az intézmény pénteken délután és szombaton is nyitva tart azért, hogy a vidéken tanulók vagy dolgozók is kölcsönözhessenek. A programokon minden korosztály részt vesz. A megyei könyvtártól évente négy rendezvényre kapnak támogatást. A falunap a legnagyobb rendezvényük, amelyre vidékről is érkeznek látogatók. Vannak gyerekprogramok, tánc, zene. A karácsonyra is együtt készülnek. A település központjában karácsonyi hangulatot varázsolnak. Advent előtt a művelődési házban mindenki elkészítheti az alkotó délutánon a saját adventi koszorúját.

A világháborúk hősei nevét a templom bejáratánál levő táblák őrzik Fotó: Tisler Anna

A lakosok közül sok a hívő, minden harmadik vasárnap van szentmise. A templomhoz és a temetőhöz vezető utat néhány éve térkövezték. A Start programban foglalkoztatott közmunkások gondozzák az utakat, a közterületeket, és mezőgazdasági termelést folytatnak. Már elvetették a fokhagymát és a fóliasátorban a salátát. A múlt héten káposztát savanyítottak. Már készülnek a tavaszra. Az önkormányzat öt munkanélkülit foglalkoztat a programban. A község szerencsés, ugyanis saját bevétellel is rendelkezik. Az önkormányzat egy állattartónak bérbe adta a 32 hektáros legelőt. A vállalkozó bérleti díjat fizet, valamint gondozza a területet. A három mezőgazdasági vállalkozó iparűzési adót fizet a településnek.

A temetőhöz és a templomhoz vezető utat nemrégiben térkövezték Fotó: Tisler Anna

A képviselő-testület tervei között szerepel a 11 kilométer hosszúságú belterületi úthálózat karbantartása, valamint, ha megfelelő pályázati forráshoz jutnának, a környező településekkel közösen kiépítenék a szennyvízcsatorna hálózatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!