időjárás

2019.05.16. 07:00

Aszály után vízözön – A hétvégére már jó hírünk van a Veszprém megyeieknek

A szokásosnál hűvösebb, de nem rendkívüli a mostani időjárás a meteorológusok szerint. Péntektől várható ismét enyhe és száraz idő.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

A héten tapasztalható hideg, esős, késő őszre emlékeztető időjárás másfél héten belül másodszor tért vissza, ugyanis május 6-án és 7-én már hasonlóan kellemetlen arcát mutatta a tavasz. Bár már május fele eltelt, eddig mindössze három nap érte el vagy haladta meg a húsz fokot a napi csúcshőmérséklet Veszprém térségében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint az átlagos havi középhőmérséklet májusban 15 és 17 fok között változik hazánkban, ehhez képest az elmúlt két hétben a napi maximum-hőmérsékleti értékek is alig érték el ezt a megyeszékhelyen. Hétfőn viharos széllökésekkel érkezett a lehűlés, kedden és szerdán szinte állandóan esett.

A késő őszi hőmérséklet esővel érkezett
Fotó: Penovác Károly/Napló

A napokban a Dunántúlon tapasztalt hűvös időjárás nem számít rendkívülinek, mondta Lupták Dóra meteorológus. Hozzátette, a hideget egy sekély ciklon okozta, a nyugati és a keleti országrész között nagy hőmérsékleti különbségek voltak. Ma felhős idő mellett kevesebb eső hullik. Hétvégére húsz fok fölé emelkedik a hőmérséklet, pénteken és szombaton nem kell esőre számítani. Az előrejelzések szerint vasárnaptól ismét előfordul zápor, zivatar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!